Ta si od města pronajala osmihektarovou plochu v podnikatelské zóně u Lipničky v blízkosti místní trafostanice a postavila tam solární elektrárnu. Za pozemky radnici zaplatila 30 milionů korun a dále se zavázala, že část zisku z prodeje elektrické energie bude každoročně odvádět do pokladny města.

„JSW Solar nám od roku 2011 dluží kolem čtyř milionů korun a svou pohledávku nám nechce zaplatit. Jednatelé firmy si totiž myslí, že byli novým zákonem o zvýšení srážkové daně za solární energii poškozeni. Z toho důvodu tvrdí, že tedy dostávají mnohem méně peněz. Dále uvádějí, že smlouva byla špatně sepsána, což my si nemyslíme a pevně si za tím stojíme," konstatoval světelský starosta Jan Tourek s tím, že celá kauza skončila u jednoho z pražských obvodních soudů. „První stání jsme vyhráli a čekáme na další hlavní líčení, které proběhne 20. ledna. Stejně tak jsme podali žádost státu o vrácení daně z přidané hodnoty za rok 2012. Pokud bychom to neudělali, neměli bychom už žádnou možnost, jak si daň nárokovat zpět, jelikož po třech letech daň propadá státu," pokračoval Tourek. Ten dodal, že se radnice snažila s německou firmou domluvit mimosoudně a najít nějaké společné řešení.

Deník zkoušel oslovit také právní zástupce společnosti JSW Solar a jednatele firmy. Vyjádření nikoho z nich se mu ale nepodařilo získat.
Umístění trafostanice v lokalitě podnikatelské zóny považuje radnice, a to dlouhodobě, za jistý problém. Její přítomnost totiž odrazuje další případné investory.

„Přesto jsme vyhlásili výběrové řízení, které vyhrála německá firma JSW Solar. Té jsme pozemek pronajali za uvedenou jednorázovou částku třiceti milionů korun a dohodli jsme se, že nám každý rok zaplatí osmiapůlprocentní zisk z částky, kterou fakturují Českým energetickým závodům za dodávky elektrické energie," řekl Jan Tourek.

Ten připomněl, že v roce 2011 přišel nový zákon, který na solární elektřinu uvalil srážkovou daň ve výši dvaceti šesti procent. Od této doby firma radnici neuhradila jedinou fakturu.

Společnost JSW Solar byla založena v roce 2009. Mezi další obory, ve kterých podniká, patří výroba a rozvod tepla a klimatizovaného vzduchu. Firmu vlastní bratři Stefan a Jürgen Wirtgenové.

Filip Brož