VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastronomická akce v Přibyslavi nabídla brambory mnoha chutí

Přibyslav – Stovky lidí přišly ochutnat pokrmy z brambor, poslechnout si přednášku o bramborách a hlavně se podívat na letošní úrodu brambor a dalších výpěstků.

22.10.2014
SDÍLEJ:

Nejlepší odrůdy brambor, které se na výstavě v Přibyslavi představují, mohou návštěvníci radničních sklepů také ochutnat. Foto: Deník/Štěpánka Saadouni

Tato gastroakce byla totiž součástí XVI. ročníku místní „Výstavy ovoce, zeleniny medu a brambor", která probíhala během víkendových dnů 18. – 20. října.

Brambory patří do české kuchyně

„Cílem gastroakce byla propagace českých brambor v české kuchyni, včetně doporučení vhodných odrůd pro přípravu různých pokrmů. Proto Gastronomia Bohemica připravila pro návštěvníky mix teorie a praxe. Na úvod slavnostního zahájení výstavy proběhla přednáška Milana Čížka z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě s názvem České brambory v českých kuchyních," informoval za pořadatele gastroakce Jiří Souček.

Hlavní součástí celé akce však byla ukázka tradičních i netradičních jídel z brambor, která byla zdarma k ochutnání u stánku před radnicí.

Profesionální kuchaři Martin Zvára ze SOŠ a SOU Vlašim a Vladislav Zabloudil z pivovarské restaurace ve Velkých Popovicích připravili různé bramborové speciality – konkrétně pak bramborový prejt, bramboračku s houbami, tatarák z brambor, pikantní pomazánku z brambor, bramborák a bramborovou placku. A proč byla pro tuto akci zvolena právě Přibyslav?

„Protože Přibyslavsko patří mezi ty hlavní pěstitelské oblasti s těmi nejkvalitnějšími odrůdami a místní tradiční Výstava není jen o ovoci a zelenině, ale především o bramborách. Přibyslavsko má mnoho zvláštností, nejenže je ve vybraných slovech, ale má i co dalšího zajímavého nabídnout. Je významným historickým místem v českých dějinách," zdůraznil Jiří Souček. Třetí částí propagace českých brambor byla výstava vzorků letošní úrody spojená se soutěží. Diváci mohli zhlédnout na 75 vzorků brambor různých odrůd, z toho zhruba jedna třetina byla od soukromníků a drobných pěstitelů, zbylé dvě třetiny pak byly od firem a zemědělských družstev. Spolupořadatelem akce, kromě města Přibyslav, byla i agentura CzechTourism, která veřejnosti představila projekt CzechSpecials, jehož úkolem je propagace využívání tradiční české kuchyně v turistickém ruchu.

Autor: Štěpánka Saadouni

22.10.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zloděj si do firmy došel pro nářadí

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO

Bouřka a silný vítr vyvracely stromy a komplikovaly dopravu

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

Jihlava – Hned jedenáct jednotek hasičů zasahuje od brzkého rána u požáru ve společnosti zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v Jihlavě. Vyhlášen tam byl třetí stupeň požárního poplachu.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Hospodští v Havlíčkově Brodě nereagují na nabídku malých pivovarů

Havlíčkův Brod – Majitelé hospod na Havlíčkobrodsku prozatím nevyužívají rozmanitých možností, které jim nedávná pivní revoluce nabídla. Nová generace pivařů začíná naplňovat hospody, ale lokální hospodští na moderní vlnu dosud nezareagovali a nabídka piv na pípách zůstává stejná.

Poškozenou vázu v muzeu nahradila kopie světelského kamenosochaře

Lipnice nad Sázavou – V kamenosochařském středisku v Lipnici nad Sázavou vznikla kopie vázy z 18. století, která teď tvoří jednu z dominant novoměstského zámku. Věrnou kopii pískovcové vázy vytvořil student světelské akademie Nicolas Vrána v rámci své maturitní práce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení