VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastronomická akce v Přibyslavi nabídla brambory mnoha chutí

Přibyslav – Stovky lidí přišly ochutnat pokrmy z brambor, poslechnout si přednášku o bramborách a hlavně se podívat na letošní úrodu brambor a dalších výpěstků.

22.10.2014
SDÍLEJ:

Nejlepší odrůdy brambor, které se na výstavě v Přibyslavi představují, mohou návštěvníci radničních sklepů také ochutnat. Foto: Deník/Štěpánka Saadouni

Tato gastroakce byla totiž součástí XVI. ročníku místní „Výstavy ovoce, zeleniny medu a brambor", která probíhala během víkendových dnů 18. – 20. října.

Brambory patří do české kuchyně

„Cílem gastroakce byla propagace českých brambor v české kuchyni, včetně doporučení vhodných odrůd pro přípravu různých pokrmů. Proto Gastronomia Bohemica připravila pro návštěvníky mix teorie a praxe. Na úvod slavnostního zahájení výstavy proběhla přednáška Milana Čížka z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě s názvem České brambory v českých kuchyních," informoval za pořadatele gastroakce Jiří Souček.

Hlavní součástí celé akce však byla ukázka tradičních i netradičních jídel z brambor, která byla zdarma k ochutnání u stánku před radnicí.

Profesionální kuchaři Martin Zvára ze SOŠ a SOU Vlašim a Vladislav Zabloudil z pivovarské restaurace ve Velkých Popovicích připravili různé bramborové speciality – konkrétně pak bramborový prejt, bramboračku s houbami, tatarák z brambor, pikantní pomazánku z brambor, bramborák a bramborovou placku. A proč byla pro tuto akci zvolena právě Přibyslav?

„Protože Přibyslavsko patří mezi ty hlavní pěstitelské oblasti s těmi nejkvalitnějšími odrůdami a místní tradiční Výstava není jen o ovoci a zelenině, ale především o bramborách. Přibyslavsko má mnoho zvláštností, nejenže je ve vybraných slovech, ale má i co dalšího zajímavého nabídnout. Je významným historickým místem v českých dějinách," zdůraznil Jiří Souček. Třetí částí propagace českých brambor byla výstava vzorků letošní úrody spojená se soutěží. Diváci mohli zhlédnout na 75 vzorků brambor různých odrůd, z toho zhruba jedna třetina byla od soukromníků a drobných pěstitelů, zbylé dvě třetiny pak byly od firem a zemědělských družstev. Spolupořadatelem akce, kromě města Přibyslav, byla i agentura CzechTourism, která veřejnosti představila projekt CzechSpecials, jehož úkolem je propagace využívání tradiční české kuchyně v turistickém ruchu.

Autor: Štěpánka Saadouni

22.10.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předvolební debata Deníku

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Ilustrační foto

Petr Valdman: Domácí čistírny odpadních vod nejsou nelegální

Neznámý sprejer poničil vagon

Havlíčkův Brod - Policisté z obvodního oddělení Havlíčkův Brod pátrají po neznámém pachateli.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Do Brodu míří Legiovlak, ukáže jak cestovali legionáři

Havlíčkův Brod – Legionářské muzeum na kolejích se vrací z dvouměsíční cesty na Slovensku, aby navštívilo také Vysočinu. Od 17. do 22. října zakotví i v Havlíčkově Brodě.

Ždírec a Lučice už mohou využívat mobilní rozhlas

Havlíčkobrodsko – Od návrhu k činům. Zvýšit informovanost občanů se rozhodlo město Ždírec nad Doubravou. Zavedlo moderní službu s názvem mobilní rozhlas. První informace o mobilním rozhlasu zveřejnilo město v létě, nyní mohou zájemci tuto službu začít využívat. Stejně tak začíná provoz mobilního rozhlasu v obci Lučice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení