Místo tradičního výletu spojeného s opékáním buřtů, který je pro konec školního roku obvyklý, si tam děti mohly tentokrát ověřit své znalosti domácích zvířat, prohlédnout novou dojírnu krav nebo se projet na zahradním traktůrku.

„V dnešní době už děti téměř nevědí, jak vypadá kráva, prase nebo traktor. Proto jsme se rozhodli uspořádat tuto akci, aby se to povědomí o zemědělské výrobě mezi ně dostalo a viděli, o čem se vlastně učí. Zároveň bychom je chtěli seznámit s technologií bioplynové stanice a jejími jednotlivými částmi," uvedl předseda družstva Vlastimil Vondra s tím, že u příležitosti dne dětí připravili pro malé návštěvníky také skákací hrad a různé soutěže.


Těch organizátoři vymysleli celou řadu, a tak si haberští školáci mohli vyzkoušet mimo jiné například slalom s kolečkem mezi kužely, kvíz ze znalostí zemědělských zvířat a strojů či trenažér na ruční dojení mléka. „Doufáme, že se tu děti něco užitečného dozvěděly a naučily. Na druhou stranu se také občas dozvíme něco my od nich. Například o některých značkách traktorů, které ony znají, jsem já nikdy neslyšela," podotkla s úsměvem jedna z organizátorek akce Věra Bukvaldová, která učila návštěvníky v hale bramborárny rozeznávat jednotlivé zemědělské plodiny.

Počasí nevyšlo

„Chtěli jsme Den otevřených dveří udělat převážně venku, ale počasí nás zklamalo. Proto jsme se museli přesunout sem do bramborárny, kde je bohužel výrazně méně světla," posteskla si Irena Štrálová, pod jejímž vedením děti vykreslovaly původně černobílé obrázky zvířat. Vytrvalý déšť akci skutečně nepřál, a její čtvrteční část určenou pro žáky prvního stupně museli organizátoři kvůli nepříznivému počasí nakonec přesunout právě na pátek.

Haberští školáci by mohli mít podobných příležitostí k poznání fungování zemědělské výroby v budoucnu více. „Pokud bude mít škola zájem, tak bychom mohli v příštím roce udělat něco podobného a postupně z toho vybudovat jakousi tradici. Rádi bychom žákům příště ukázali například zázemí kanceláří, peletizační linku či další technologie, které máme v družstvu k dispozici," dodal Vondra.

Jan Štrobl