Zvláštností je, že tradiční soutěž bude poprvé mít pouze jednu stříkačku, žádný tým si na hasičské cvičiště nebude moci dovézt svůj vlastní stroj.

Co pořadatelé k tomuto neobvyklému kroku vedlo? – Vadí jim nerovnost, která v poslední době pronikla do vesnických klání dobrovolných hasičů. Movitější sbory totiž vytlačují ty chudší, které na soutěže jezdily hlavně pro zábavu a své starty braly jako radost z hasičské pospolitosti. Rovnost však vzala za své s nástupem technicky upravených stříkaček, jejichž přestavba na vyšší výkonnost stojí desítky až stovky tisíc korun.

Nic proti tomu, ale soudíme, že na okrskovou nebo běžnou pohárovou soutěž nejednotně upravené závodní stroje nepatří. Soutěžní podmínky zdaleka potom nejsou stejné, o vítězství rozhoduje více drahá technika, na kterou všichni nemají, než fyzická zdatnost a manuální dovednost dobrovolných hasičů. Již vloni jsme proto upravili pravidla tak, aby více vynikl hasičský um než čerpací a výtlačné vlastnosti k tomu upravených stříkaček. Letos jdeme ještě dál, uspořádáme soutěž na tak zvanou „jednu mašinu". Všechna družstva požární útoky absolvují s jediným, továrně připraveným strojem. Navíc se na trati objeví prvky, které se v požárním sportu obvykle necvičí.

Stejnou šanci na úspěch tak znovu budou mít i ti, kdo nevlastní drahý stroj, nebo se na startu sešli vůbec poprvé, závodit budou moci i „nehasiči", například firemní kolektivy nebo party kamarádů. Pro sobotní soutěž v Přibyslavi místní sbor dobrovolných hasičů, který mimochodem minulý měsíc oslavil 140. výročí svého zrodu, získal stříkačku FOX III z produkce největšího výrobce požární techniky na světě – rakouské společnosti Rosenbauer. Stroj zapůjčilo reprezentační družstvo České republiky.

Jiří Votava