Město pouze přispělo na materiál. „Bylo nám jasné, že bude lépe, když si hráz opravíme sami, než to žádat od města. Jsme malá obec prakticky na konci silnice z Přibyslavi a jsme zvyklí, že se musíme postarat sami o sebe, než se spoléhat na druhé," konstatoval Jaroslav Horský ze Sboru dobrovolných hasičů Dolní Jablonná.

Že je hráz rybníka v nepořádku, zjistili hasiči už loni na podzim, když ho vypustili. Popraskaná byla nejen boční, ale i hlavní hráz. Hasiči proto oslovili město Přibyslav a učinili nabídku. Když město přispěje na materiál, hasiči si opravu zajistí sami.

Beton míchali ručně

„Na opravách hráze, která měří odhadem asi tak 50 metrů jsme strávili pět pracovních sobot. Účastnili se nejen hasiči, ale i brigádníci z řad místních obyvatel, neboť rybník využíváme prakticky všichni. Celou hráz jsme vybetonovali, přitom beton jsme si museli namíchat ručně, protože nedaleká betonárka je zrušená. Sami jsme si také zajistili položení armatury," popsal Jaroslav Horský průběh prací.

V současné době je hráz v Dolní Jablonné opravena, rybník napuštěn. Oprava rybníka, který mají v Dolní Jablonné pronajatý od města, a využívají ho k chovu ryb, není jediným počinem aktivních hasičů. Když potřebovala obec Dolní Jablonná kulturní dům, hasiči ve spolupráci s místními občany si ho postavili sami. Pravidelně zde pořádají taneční zábavy a koncerty. Sbor dobrovolných hasičů má 33 členů, kteří se podílejí na společenském životě obce, ale účastní se pravidelně i hasičských soutěží.

Iniciativu hasičů z Dolní Jablonné chválil i místostarosta Přibyslavi Martin Kamarád. To, že by obyvatelé některé obce přišli za městskými úředníky s podobným návrhem, nebývá obvyklé.

„Celkové opravy poškozené hráze by přišly odhadem asi na 250 tisíc korun, ale díky hasičům se nejméně 100 tisíc ušetřilo. Město zaplatilo jen materiál. V současné době je hráz rybníka opravená, město rybník hasičům pronajme na další období zdarma," konstatoval místostarosta.