VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Haškův hostinec U České koruny v Lipnici nad Sázavou zve na tradiční husí hody

Lipnice nad Sázavou – Již ve čtvrtek 5. listopadu začínají v restauraci U České koruny v Lipnici nad Sázavou tradiční svatomartinské husí hody.

31.10.2015
SDÍLEJ:

Ochutnat můžete třeba i konfitované husí stehno s plněnými lokšemi, škvarkovým zelím a výpekem s černým pivem. Foto: Deník/archiv

Ty potrvají po oba dva nadcházející víkendy 5. až 8. listopadu a 12. až 15. listopadu, vždy do nedělních 16 hodin.

„Pro letošní rok jsme připravili několik novinek společně s tradičními husími pokrmy. Návštěvníci se mohou těšit například na tradiční paštiku z husích jater s drcenými pistáciemi a brusinkami, na pravý husí kaldoun s játrovými knedlíčky a nudlemi nebo na novinku, jíž je grilované husí prso do růžova s hříbkovou omáčkou s kroupovým ragů. Součástí víkendového menu jsou samozřejmě i další husí pokrmy, jako jsou plněná husí prsa s mandlovou nádivkou nebo husí stehno po staročesku na černém pivě s bramborovými lokšemi," řekl majitel restaurace Martin Hašek.

Ten dodal, že všechny husy budou vykrmeny k váze okolo pěti kilogramů a milovníci pokrmů si tak přijdou na své. Jako zajímavost uvedl, že dezert – lipnické lívanečky, se budou připravovat na starém lívanečníku, na kterém údajně vařil samotný Hašek při svém pobytu na Lipnici.

„U nás dbáme především na domácí gastronomii a vlastní suroviny. Spolu s husími pokrmy se bude podávat i Haškův třináctistupňový nefiltrovaný světlý ležák, ale i mladá vína všech odrůd. Jako specialitu máme připravený tajný recept na Haškův grog po mém pradědovi. Přezdívaný v minulosti jako grog zpustlých námořníků. Údajně po jeho vypití přepluje dotyčný kanál La Manche jako nic," vysvětlil Hašek.
V loňském roce byl o husí hody velký zájem. Během celého víkendu se prodalo více než 400 porcí husích pochoutek. Je velmi pravděpodobné, že stejný zájem se očekává i letos, což potvrdil i Martin Hašek.

„Hostinec zde stojí už od minulého století a v roce 1988 to byla dokonce první soukromá hospoda u nás. Pravidelně zde pořádáme různé konference a odborná setkání. Výjimkou není ani každoroční Haškova Lipnice. Třeba v minulých týdnech jsme tu měli návštěvy milovníků Haška z Japonska, Islandu a Ruska. Jsem hrdý na to, co děláme. Pro mě je to zde takové gastronomicko – intelektuální centrum," uzavřel Hašek.

Ten hostům rovněž doporučuje, aby si místa v restauraci dopředu rezervovali. A to nejlépe telefonicky na čísle 569 486 126. Více na www.hasektour.cz.

Autor: Redakce

31.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zloděj si do firmy došel pro nářadí

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO

Bouřka a silný vítr vyvracely stromy a komplikovaly dopravu

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

Jihlava – Hned jedenáct jednotek hasičů zasahuje od brzkého rána u požáru ve společnosti zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v Jihlavě. Vyhlášen tam byl třetí stupeň požárního poplachu.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Hospodští v Havlíčkově Brodě nereagují na nabídku malých pivovarů

Havlíčkův Brod – Majitelé hospod na Havlíčkobrodsku prozatím nevyužívají rozmanitých možností, které jim nedávná pivní revoluce nabídla. Nová generace pivařů začíná naplňovat hospody, ale lokální hospodští na moderní vlnu dosud nezareagovali a nabídka piv na pípách zůstává stejná.

Poškozenou vázu v muzeu nahradila kopie světelského kamenosochaře

Lipnice nad Sázavou – V kamenosochařském středisku v Lipnici nad Sázavou vznikla kopie vázy z 18. století, která teď tvoří jednu z dominant novoměstského zámku. Věrnou kopii pískovcové vázy vytvořil student světelské akademie Nicolas Vrána v rámci své maturitní práce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení