Prohlídka epigramů začala u Havlíčkova domu, tedy u havlíčkobrodského muzea, kde je zároveň umístěn i první epigram.

„Pochválen buď Hospodin! Nebuď, brachu, ťululum, není zde větrný mlýn, je zde České museum," přečetl první a velmi výstižný Havlíčkův epigram Tomáš Holenda, jeden z hlavních pořadatelů a člen Okrašlovacího spolku Budoucnost, který celý projekt uspořádal.

„Projekt Cesta epigramů Karla Havlíčka pořádáme ve spolupráci s brodským Muzeem Vysočiny a Krajskou knihovnou Vysočiny. Smyslem je nejen oživení Havlíčkova Brodu, ale také přiblížení tvorby a fenoménu Karla Havlíčka Borovského, který neodmyslitelně patří k městu," dodal Holenda. Ten podotkl, že do projektu se zapojilo šedesát čtyři živnostníků, kteří si na webu okrašlovacího spolku vybrali nějaký Havlíčkův epigram, který si společně s mapou všech epigramů umístili do výlohy.

Od muzea se pokračovalo k dalšímu epigramu, který je umístěn na Smetanově náměstí ve výloze prodejny pečiva Vilém. Na komentovanou procházku se vydalo okolo dvaceti lidí. Mezi nimi byla i Marie Švadlenová z Havlíčkova Brodu. „Havlíčkovy epigramy mě velmi oslovují. Myslím si, že je to velmi dobrý nápad, jak lidem přiblížit Havlíčkovu tvorbu, která je i v dnešní době velmi trefná a stále poučná," uvedla Švadlenová s tím, že se o sobotní procházce dozvěděla z novin.

Ze Smetanova náměstí se skupina vydala na hřbitov u kostela svatého Vojtěcha na Ledečské ulici. „Výklady kantora Doubravy snadno chápe hned každý žák, i třebas bez hlavy, má-li jenom hřbet," přečetl Holenda v pořadí čtvrtý epigram. „Kromě samotného epigramu si každý mohl vybrat i jeho velikost. Formát a pozadí všech epigramů jsou však totožné, tedy všechny jsou vytištěné na pevných deskách v červenobílém provedení," doplnil Holendu další z pořadatelů a člen Okrašlovacího spolku Budoucnost Jan Schneider.

Od hřbitova se pokračovalo směrem k obchodnímu domu Alej, kde v Beckovského ulici jsou umístěny hned tři epigramy. Po krátkém zastavení se skupina vydala nahoru po Pražské ulici až k městskému úřadu a hostinci U Hnáta.

„Procházka se nám moc líbila. Myslíme si, že by se podobné akce a projekty měly pořádat častěji," svěřili se manželé Benákovi z Havlíčkova Brodu.

Od hostince U Hnáta se pokračovalo zpátky do centra města okolo Štáflovy chalupy, kde je v okně umístěn nejmenší Havlíčkův epigram ve formátu A5. Procházka skončila v Kavárně U Notáře, kde je umístěn poslední epigram. „Samozřejmě jsme nemohli projít celou trasu a zhlédnout všech šedesát čtyři epigramů, přičemž ten nejvzdálenější je umístěn v brodském Aeroklubu nebo v Kyjovské ulici na Žižkově," uzavřel Holenda.