Od doby krále Jana Lucemburského neslo název Německý Brod a teprve po 2. světové válce dostalo dnešní název.

Brod byl nejprve významným hornickým městem s těžbou stříbra, později se stal  centrem  řemeslné a zemědělské výroby. Při dobytí Žižkovým husitským vojskem roku 1422 byl Německý Brod úplně zničen. K obnově a rozkvětu došlo především v době, kdy Brod náležel spolu s lipnickým panstvím rodině Trčků z Lípy.

Od roku 1637 nesl titul královské město. Městu se nevyhnuly nejrůznější pohromy, povodně a požáry, ani  třicetiletá válka a tak zvané morové rány.

Významné osobnosti dějin a kultury

Od roku 1850 byl Německý Brod sídlem okresního hejtmanství, soudu a berního úřadu a správním centrem s městským úřadem. Rozšířil se zde textilní a bramborářský průmysl, tradici má zdejší mlýn a pivovar.

Ani kultura nezůstala pozadu – divadelní ochotníci uvedli v roce 1922 vůbec první dramatizaci Haškova Dobrého vojáka Švejka v provedení  pražských herců.

Město odchovalo a hostilo řadu významných osobností, k nimž patří Jan Václav Stamic, Josef Dobrovský, Bedřich Smetana, Jan Zrzavý, zasadilo se o vytvoření pomníku Tomáše G. Masaryka a  Karla Havlíčka Borovského.

I dnes podporuje zájmové spolky i kulturní, sportovní a společenské akce, v neposlední řadě tradici hokejové školy, ze které vyšli i světoznámí hokejoví matadoři – Josef Augusta, Jan Suchý, Jaroslav a Jiří Holík.

Návštěvníka napadne, že Havlíčkův Brod, který má zajímavou historii, řadu památek a příjemnou atmosféru náměstí, jde cestou moderních měst, která kulturu spojují s pohodlím a pohodou fyzickou i duševní. Upozorní na to nejen moderní bydlení na sídlišti Výšina, ale také sportovní komplex v Kotlině, zasazený do přírodní scenérie staletého parku Budoucnost.

Okolo řeky Sázavy jsou budovány kilometry cyklistických stezek.

Od roku 2000 je v Havlíčkově Brodě Střed Evropy. Jeho existence byla objevena v pozůstalosti vědce Járy Cimrmana Ladislavem Smoljakem a Zdeňkem Svěrákem. Jednu z jeho modifikací můžete obdivovat v Sázavské ulici v podobě obřího trychtýře.

V městě můžete využít nejen nabídky kulturních zařízení a zahloubat se nad některou z expozic. Příjemné chvíle lze strávit i v útulných restauračních zařízeních, čajovně či kavárně.

Vítejte v našem městě a přijďte zase!

(mhb)