Deníku poskytl krátký rozhovor.

V poslední době se hovoří o tom,  že spolupráce TOP 09 a starostů spěje pomalu ke konci. Co si o tom myslíte?
Tak po volbách se ty debaty vždycky otevírají a smlouva, kterou oba subjekty podepsaly, vyprší koncem letošního roku. Osobně bych to neviděl ale nijak fatálně. Z centrálního pohledu, který samozřejmě vnímám víc, je ta spolupráce bezvadná a dovolím si říct, že náš společný poslanecký klub patří k nejkonsensuálnějším v poslanecké sněmovně vůbec. Nicméně finální rozhodnutí padne v druhém čtvrtletí příštího roku.

V případě, že se váš stranický kandidát Karel Schwarzenberg nedostane do druhého kola prezidentské volby, koho budete volit?
Přiznám se, že jsem o tom hodně přemýšlel. Samozřejmě to bude záležet na tom, kteří kandidáti tam budou a rozhodovat se budu i podle toho, jak se budou profilovat v těch svých posledních představách. Nezlobte se, ale v tuto chvíli bych měl problém říkat nějaká jména dopředu,  úplně rozhodnutý ale ještě nejsem.

Veřejnost vnímá vládní politiku koalice jako fiskálně restriktivní s minimem prorůstových impulsů. V příštích volbách to zřejmě pravici neodpustí, že?
Tak samozřejmě, že to pravice nebude mít v nadcházejících sněmovních volbách jednoduché. Chtěl bych ale říct, že poslední verze státního rozpočtu už je přece jen koncipována jinak a prorůstová opatření,  uvedu například vědu a výzkum, ale je jich tam samozřejmě ještě víc, se tam objevují.

Probíhají debaty o slučování ministerstev. Jak to vypadá s tím vaším?
Je fakt, že jsme na vládě mluvili o tom, jestli sloučit ministerstvo zdravotnictví s ministerstvem  práce a sociálních věcí. Ale šlo by o proces nesmírně složitý a komplikovaný, muselo by se to dobře naplánovat a připravit. Ovšem příprava a pak hlavně ta finální realizace by trvala déle, než je mandát  koaliční vlády.