Objekt je doslova v zoufalém stavu a samospráva nemá peníze na jeho údržbu, natož opravu. „Nevíme, co si s tím objektem máme počít. Navíc si myslím, že na tom stavení není zase nic tak pozoruhodného. Ve Slavníči by se našlo hned několik chalup, které by se pro označení historického objektu hodily daleko více," konstatoval starosta Slavníče,  Petr Matoušů.

Selská usedlost číslo popisné 14 figuruje v seznamu Nemovitých kulturních památek lidového stavitelství, drobných sakrálních a technických staveb, které byly zveřejněny ve zpravodaji Komise pro lidové stavitelství, sídla a bydlení České národopisné společnosti v roce  2008. Podle starosty v tom má, obrazně řečeno, prsty tehdejší vedení obce, které nevědělo, jak Slavníč zviditelnit, a tak nechalo do seznamu kulturních památek bývalou selskou usedlost zapsat.

„Myslím, že to tehdy bylo rozhodnutí unáhlené a nesmyslné. Podle mých informací se měla v objektu nacházet takzvaná černá kuchyně, jenže ta už tam, pokud vím, dávno není. Budova je na spadnutí, obec nemá na její údržbu peníze," zdůraznil Matoušů.  Z poloviny kamenné selské stavení se nachází přímo v centru obce nedaleko obecního úřadu a je už celá léta opuštěné.

„Je to stará chalupa, nic na ní není, nechte to spadnout, pozemek se dá využít," míní někteří obyvatelé, které Deník ve Slavníči oslovil.

Podle Matoušů by bylo ideálním řešením, kdyby stavení někdo koupil a opravil, ovšem o takovém investorovi obec     v současné době neví. „Především je tady skutečnost, že se jedná o budovu, která je pod dohledem památkářů. Ti budou určovat, jak se smí a nesmí upravovat, což by nového vlastníka přišlo pořádně draho. Navíc si nejsem jistý, že by se našel někdo, kdo by chtěl bydlet ve Slavníči. Nad vesnicí nám totiž vede dálnice, ve dne v noci je tady hluk, který přesahuje povolenou normu, což každého kupce odradí. „Navíc máme ve vsi hned několik prázdných chalup a také ty nikdo nechce," vysvětluje starosta s tím, že v minulosti měli někteří obecní zastupitelé nápad zpracovat projekt, požádat o dotace EU, statek přestavět a využívat ho pro potřeby obce.

Michalův statek

„Ten plán jsem viděl, z původního statku tam nezbylo nic, což by asi památkáři neschválili. V nejbližší době se sejde nové obecní zastupitelstvo. Selský statek dáme jako jeden bod programu, třeba zastupitelé přijdou s nějakým návrhem. Já v současné době žádné smysluplné využití nevidím," říká  Matoušů.

Podobnou situaci jako ve Slavníči řešila před léty například obec Pohleď u Světlé nad Sázavou. Jednalo se tehdy o takzvaný Michalův statek. Původní majitelé, rod Michalů, vlastnili statek již od roku 1591. Od nich ho v roce 2000 koupila obec Pohleď. Po opravách byl v roce 2004 areál zpřístupněn veřejnosti jako lidový skanzen.

Soubor staveb sestává z obytného stavení s navazujícími chlévy, kolnami, špýcharem a  studnou. Celkový obraz zašlých časů oživuje chov hospodářských zvířat původních českých plemen. Opravy a rekonstrukci stavení zajistil současný starosta Jindřich Holub, velký obdivovatel historie a českého folkloru z dotací a grantů.

Statek je společně se zámkem v Červené Řečici a sklárnou v Tasicích jednou ze tří památek na Vysočině, které chce Ministerstvo kultury v nejbližší době nechat vyhlásit národní kulturní památkou. „Pokud bude Michalův statek prohlášen národní kulturní památkou, bude to něco jako povýšení do šlechtického stavu, dostaneme se mezi památkami do první ligy," řekl Holub.