O tom se v pondělí přesvědčili žáci základních škol z Vysočiny, kteří se utkali v krajském kole týmové soutěže Prezentiáda. Soutěž v prezentačních dovednostech hostila brodská Střední průmyslová škola stavební akademika Stanislava Bechyně.

Smyslem soutěže, kterou organizuje spolek Student Cyber Games, je naučit žáky a studenty komunikovat, podpořit v nich logické uvažování a trpělivost. Dobré prezentační a komunikační schopnosti jsou totiž na dnešním trhu nedocenitelnou výhodou. Soutěž je určena týmům základních a středních škol, které se postupně utkají ve všech krajích České republiky a čtyřech turnajích na Slovensku.

Krajského kola Prezentiády se zúčastnilo osm týmů základních škol z Vysočiny. Na téma Jak (ne)učit ve škole žáci představili své nápady, jak by se mohla výuka na školách zlepšit. Problémem podle nich je třeba to, že se musí učit fakta, aniž by znali širší souvislosti nebo jsou příliš zahlcováni informacemi. „Myslíme, že by bylo přínosnější učit se méně předmětů, ale zato podrobněji," prezentoval svůj názor tým Kvartánky Gymnázia Pelhřimov.

Dvě osobní auta jedoucí proti sobě nemají na cestě Dolíkem šanci se bez problémů vyhnout.
Opravy Humpolecké komplikují život obyvatelům v Dolíku

Další týmy, které se věnovaly tématu Nejdůležitější věc na světě, poukazovaly třeba na to, jak je pro lidský organismus důležitý spánek, jakou hodnotu pro nás má zdraví nebo jaký vliv má lidská činnost na kvalitu vzduchu, který dýcháme.

Nebýt monotónní, umět zaujmout a věnovat se aktuálnímu tématu, tak by měla vypadat správná prezentace podle žákyň z Gymnázia SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou, Veroniky Veselé a Terezy Polákové. Pro své pojetí tématu Nejdůležitější věc na světě vyzpovídaly své rodiče, kamarády i učitele. Na dotaz poroty, co by si vzaly s sebou na pustý ostrov, pohotově odpověděly, že inzulin, dobrého přítele a někoho, kdo by je uměl dopravit pryč. Poradily si i tehdy, když je zradila technika. Avizovanou píseň Richarda Müllera, která nakonec nezazněla, dovedně zanotovaly samy. Dobrá příprava a pohotové reakce se jim vyplatily, protože krajské kolo soutěže vyhrály a postoupily do Grandfinále, které se uskuteční 27. a 28. dubna na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

„Přihlásily jsme se proto, že nás tato soutěž velice zaujala. Téma Nejdůležitější věc na světě nám přišlo zajímavé tím, že je uchopitelné z více stran a svým způsobem vlastně jednoduché. Bylo to naše vůbec první společné vystoupení před posluchači, protože školní kolo musela z důvodu nemoci odprezentovat jenom jedna," uvedly vítězné žákyně, které vystupovaly pod názvem TeleVize.

Veronika Hošková