Výstava mapuje počátky skautingu, působení Jaroslava Foglara a Prázdninové školy Lipnice, kterou s okolím hradu pojí stovky zrealizovaných zážitkových kurzů a bude zahájena za přítomnosti jejích autorů.

„V širším okolí hradu Lipnice se zvláštním způsobem protínají klíčové události výchovy a pobytu v přírodě minulého i současného století. Snad je to náhoda, snad zvláštní ráz okolní krajiny a jeho genius loci. Jisté ale je, že právě z těchto míst vzešla obliba českého táboření a pobývání v přírodě, stejně jako jedinečné hry a metody české zážitkové pedagogiky," popisuje impulz k vytvoření výstavy kastelán hradu Lipnice Marek Hanzlík.

Jak název výstavy napovídá, autoři Miroslav Hanuš, Radek Hanuš a Roman Šantora se nechali inspirovat nádhernou okolní krajinou městečka Lipnice nad Sázavou, jež nabízí nezvyklou koncentraci míst s příběhem.

Orlovské polesí si oblíbil zakladatel českého skautského hnutí Antonín Benjamin Svojsík. Na jeho letních táborech tu pobýval i mladý básník Jiří Wolker.

Malebná melechovská krajina přitahovala k Sázavě a Stvořidlům i dalšího táborového velikána Jaroslava Foglara. Právě mezi Stvořidly a Ledčí nad Sázavou se dodnes nachází jeho proslulá Sluneční zátoka.

V blízkém okolí Lipnice jsou vzácné historické památky – podlipnické gotické kostely sv. Markéty v Loukově, sv. Martina v Dolním Městě a sv. Jiří v Řečici.

V nedalekých Kalištích se narodil světoznámý hudební skladatel Gustav Mahler, jehož předci pocházeli z Lipnice nad Sázavou.

V Okrouhlici se zase narodil známý malíř Jan Zrzavý.

V okolí hradu Lipnice se také před čtyřiceti lety pořádaly první zážitkové kurzy pro středoškoláky a později zde vznikla Prázdninová škola, která je dnes respektovaným centrem zážitkové pedagogiky v České republice.

Výstava Rozhledy – inspirace krajinou je určena široké veřejnosti a je součástí prohlídky hradu Lipnice. Děti si přijdou na své při plnění hradební bobříků a dospělé jistě zaujmou informační panely o bytí v přírodě plné nádherných fotografií.

Jana Urbanová