„Jedná se o knihu historickou, životopisnou s regionální tématikou. Název knihy je A hudba přestala hrát s podtitulem životní příběh Leopoldiny Dobrzenské z Lobkowicz,“ informovala Pavla Dymáčková za Knihovnu Ignáta Herrmanna a Informační centrum Chotěboř.

Autobiografická kniha Lepoldiny Dobrzenské z Lobkowicz čtenáře provede časovou linií let 1926 – 1996. „Dramatické dějinné zvraty spřádají osudový příběh, který by sebelepší scénárista nevymyslel. Paní Leopoldina vzpomíná na dobu dětství a mládí, které jako princezna Lobowiczová prožívala se svými sestrami ve vile v Dolních Beřkovicích. Vzpomíná na válečné roky a svoje seznámení se s budoucím manželem Janem Maxmiliánem Dobrzenským. Dozvíme se o jejich smutném nuceném opuštění rodné vlasti o jejich pobytech v exilu a konečném usídlení v kanadské vysočině v Haliburtonu. Zpátky ke kořenům se navrátili po dvaačtyřiceti letech, po které nevstoupili na českou půdu,“ popsala obsah knihy Pavla Dymáčková.

Ervín Hausvater z Havlíčkova Brodu stihl procestovat velkou část Keni, Rwandu a Ugandu.
Afrika není jen hlad, válka a bída, říká český student

Nadčasovou kniha, která je podle Dymáčkové nejen literárně dobře zvládnutá ale přemýšlivému čtenáři nabízí i řadu odpovědí na klíčové otázky dnešního světa. Iniciátorem vydání knihy Pardubickou univerzitou je Petr Vorel, knihu z angličtiny do češtiny přeložila Renáta Tetřevová. Kniha má 282 stran a je dostupná čtenářům v informačním centru v Chotěboři.

Šlechtická rodina Dobrzenských sídlila v Chotěboři. Tehdejší Československo opustila po roce 1948. Do vlasti se Dobrzenští vrátili po roce 1989. V současné době žijí Dobrzenští v Chotěboři, kde postupně opravují rodný zámeček.