„Fantazácký eshop byl zřízen primárně k prodeji knihy Povídej mi, kterou jsme vydali na konci roku 2012," vysvětlil mluvčí spolku Leoš Doležal. Díky eshopu plánovali Fantazáci dotisk dalších kusů.

Kniha Povídej mi, je velmi zajímavý počin. Jedná se o originální projekt členů občanského sdružení Fantazáci z Jeřišna za pomoci grantu Nadace O2. Cílem celého projektu bylo navázat spolupráci a kontakt mezi generacemi dětí a seniorů, které od sebe dělí desítky let.

Kniha obsahuje 23 povídek od konkrétních autorů, na ilustracích pracovalo více jak 180 dětí. Někteří autoři povídek jsou obyvateli havlíčkobrodského domova pro seniory v Reynkově ulici. „Zaujala nás ta možnost generačního propojení. My sami jsme se před rokem pokoušeli o něco podobného v rámci projektu Stáří očima dětí. Do projektu Fantazáků se u nás zapojilo šest obyvatelek. Jedna z nich, Marie Rohlíková, vzpomínky svých vrstevníků přepsala na počítači a poslala autorům projektu," upřesnila ředitelka zařízení Magdalena Kufrová.

Všechny povídky jsou konkrétními vzpomínkami seniorů na dobu někdy tak vzdálenou, že si ji někteří školáci dnes ani neumějí představit.

Objednávek ale nebylo dost.

„Bohužel, objednávek se nesešlo tolik, aby bylo možné knihu dotisknout za příznivou cenu. Na druhou stranu stále vymýšlíme, jak pro knihu zajistit finance a dotisk uskutečnit," vysvětlil Leoš Doležal. Do budoucna ale Fantazáci internetový obchod určitě využijí. Jednou z možností je podle Doležala spolupráce s různými divadly, kiny a dalšími kulturními zařízeními. Prostřednictvím svého eshopu  by Fantazáci mohli nabízet online prodej vstupenek na různá divadelní představení, filmy a hudební festivaly.

Fantazáci jsou nezisková organizace, spolek vznikl v Jeřišně roku 2004. Za deset let existence má na kontě množství originálních společenských akcí a zároveň i ocenění za jejich neotřelou prezentaci.

Například loni  v listopadu se zástupci neziskové organizace Fantazáci zúčastnili v holetu Barceló v Praze slavnostního vyhlášení soutěže Cesta k druhým. Tu pořádá odbor pro mládež Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR ve spolupráci s Národním institutem dětí.