Jedná se především o opravy komunikací a stavbu inženýrských sítí jak ve městě, tak i místních částech.

„Na všechny stavební akce byly radou města vypsány veřejné soutěže, i když se podle zákona jedná o zakázky malého rozsahu, což znamená, že výše investic nepřesahuje šest milionů korun bez DPH," zdůraznil hned na úvod starosta Jan Martinec.

Jednou z prvních investic bude například oprava ulice Na Rozcestí. „Ve větší části ulice Na Rozcestí bude provedena výměna silničních obrub tak, aby vznikl prostor pro parkování osobních automobilů a zpevněna plocha pro stanoviště kontejnerů na tříděný odpad, který v této lokalitě chybí," upřesnil starosta. Na závěr bude na celém úseku ulice a mezi řadovými garážemi položen asfaltobetonový koberec.

Celá stavební akce má být hotová do konce června, město za dílo zaplatí 764 tisíc korun.

Poněkud dražší bude oprava ulice Ve Vilkách, kde v době od května do června bude provedeno položení asfaltobetonového koberce. Práce v hodnotě 1,146 milionů korun provede firma z Pardubic. Město počítá rovněž s opravami místních komunikací v místních částech. V období od května a června bude místní stavební firma provádět opravy místních komunikaci v Novém a Horním Studenci, což přijde zhruba na 450 tisíc korun, v průmyslové zóně, v prostoru garáží Na Balkáně a v Zahradní ulici, což dohromady bude stát asi 1,45 milionu korun. „Město Ždírec plánuje rovněž zateplení budov hasičských zbrojnic Nové Ransko a Kohoutov," doplnil starosta Martinec.

Ten podotkl, že nejlepší nabídku na zateplení a opravy zbrojnic podaly čtyři místní firmy, ze kterých také radnice vybrala vítěze. Práce budou provedeny do konce července. Náklady na zateplení zbrojnic budou více než 400 tisíc korun.

V plánu radnice ve Ždírci je rovněž technická infrastruktura pro 6 rodinných domků v ulici V Údolí, kterou do konce června vybuduje stavební firma z Havlíčkova Brodu nákladem 1,62 milionu korun. „Rozvody elektrické energie a veřejné osvětlení vybuduje firma určena společností ČEZ. Lokalita tak bude připravena k zahájení výstavby šesti rodinných domů," doplnil starosta. A s tím, že rada města vždy vybírá dodavatele stavby s nejnižší cenovou nabídkou a zároveň splňuje určité morální kredity podle zákona, což je nezadluženost, insolvence, beztrestnost a podobně. Rada města ihned po volbách v roce 2014 přijala pravidla pro zadávání zakázek malého rozsahu mimo režim zákona o zadávání veřejných zakázek a jejich hodnoceni, podle kterých na realizaci stavebních zakázek v hodnotě nad 250 tisíc korun bez DPH poptává vice dodavatelů.