Tyto stroje získal domov jako sponzorský dar od německého Lionklubu. Jedná se o venkovní trenažér pro procvičení kotníků a chodidel. Trenažer umožňuje procvičení kotníků a chodidel rotací bez nebezpečí pádu. Kromě trenažeru byl instalován také venkovní rotoped pro procvičení dolních končetin. Cvičení na rotopedu posiluje svalový aparát nohou a procvičuje klouby. Navíc vede ke zlepšení kardiorespirační zdatnosti.

Cvičící stroje využívají klienti při procházkách zahradou. Zahrada nabízí kromě možnosti rozcvičení také posezení v altánu. Pro seniory, kteří již nejsou schopni delšího procházení, slouží v Domově dvě terasy. Terasa v prvním patře budovy umožňuje pobyt klienta venku i přímo s lůžkem.

Z dalších aktivit, na které se v Domově připravujeme, je tzv. týden sociálních služeb, který tento rok probíhá v týdnu od 5. do 9. října. Tento projekt je vyhlašovaný Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS) a Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV). Týden sociálních služeb zahrnuje řadu aktivit na regionální i lokální úrovni. V našem zařízení se tento týden bude nést v duchu tradice posvícení. Téma posvícení je součástí projektu Český rok. Jedná se o projekt zaměřený na dnes už zapomenuté tradice a činnosti, které však byly v minulosti samozřejmostí.

V pondělí 5.10. 2015 jsme uspořádali školení pro pečující personál pod názvem Psychohygiena a relaxační techniky. Školení je zaměřené především na zvládání zátěžových situací, které mohou při péči o seniory vznikat, např. nácvik a prohlubování asertivity, dechová cvičení apod.

V úterý navštíví Domov paní Svatava Drlíčková s muzikofiletickým příběhem Bůh Pan a krásná Syrnix (muzikoterapie).

Ve středu se v našem zařízení koná Den otevřených dveří pro širokou veřejnost. Pro klienty je na odpoledne připraven naučně vzdělávací program Krajské knihovny pod názvem Posvícení, vyprávět bude paní Lipenská. Čtvrteční dopoledne bude patřit pečení posvícenských koláčů a odpoledne se bude konat pravidelné posezení u kávy s upečenými koláčky.

Přijďte se podívat, jak se v našem Domově bydlí a žije. Jste srdečně vítáni, nejen ve středu 7. 10., kdy pořádáme Den otevřených dveří pro širokou veřejnost, ale kdykoliv. Více na www.ddhb.cz.

Bc. Jitka Piskačová, vedoucí domova