„Ale dobré nejsou ani párky a pít se moc nemá ani cola," přizvukovaly další děti, zatímco krájely rajčata, mazaly pomazánku na pečivo a vzduchem ve třídě se nesla nevtíravá vůně čerstvých surovin. Tak trochu vše připomínalo televizní show Prostřeno, jen se nikde nemusel utírat přepálený olej ani dojídat přeslazené moučníky.

A proč borovští školáci tak najednou projevili nebývalý zájem o zdravou stravu?

V rámci projektu Proč to nezkusit zdravěji? se totiž zúčastňují během vyučování několika různých aktivit, které by je měly přivést ke zdravějšímu životnímu stylu. Jednou z nich byla právě i příprava chutných a zdravých svačin, která proběhla v každé třídě, a z dětí se tak na několik hodin stali kuchaři.

A nutno dodat, že někteří z nich by se za své kulinářské umění stydět opravdu nemuseli.

Není to zbytečné

„V každé třídě školáci vymyslí a připraví dva recepty. Ze všech pak děti po přestávkovém ochutnávání svými hlasy vybraly ty, které jim naše kuchařky v jídelně uvaří během připravovaného Týdne zdravých svačin. Každý se pak bude moci rozhodnout, zda si jídla v kuchyni objedná," vysvětlila stručně Martina Brychtová z učitelského sboru. Podle ní mají akce podobného charakteru značný efekt a nejsou jen zbytečnou doplňkovou aktivitou v rozvrhu.

„Ne vždy se děti stravují zdravě. A přínosné je určitě i to, že si jídlo připraví samy," dodala Brychtová, zatímco „její" sedmáci už usedli do lavic sestavených do kruhu, aby si v klidu vychutnali těstovinový salát.

A podle toho, jak jídlo z talířů mizelo, se dalo usoudit, že vlastníma rukama připravená strava chutná vždy nejlépe.

Akce byla ze šedesáti procent financována Krajem Vysočina, navíc se díky ní prý podařilo zafinancovat také nákup nábytku do borovské školní jídelny.

Jitka Štefáčková