VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídla za rok podražila. Oběd je za sto korun

Jihlava - V podstatě všichni, kteří podnikají v gastronomii, ceny jídel pozvolna zvyšují

1.8.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Jan Vraný

V červnu loňské᠆ho roku zaplatili zákazníci jihlavských restaurací za oběd na poledním menu v průměru devadesát čtyři korun a padesát haléřů. Nyní by se za takovou cenu již nenajedli, většina restaurací meziročně po᠆dražila. Letos v červnu tak přijde oběd v restauracích v krajském městě Vysočiny v průměru na devadesát devět korun a sedmdesát haléřů.

„Zdražování jídel považuji za přirozený proces, vzhledem ke zvyšování mezd. Vliv na zvýšení cen má určitě vliv i zavedení elektronické evidence tržeb,“ zmínil návštěvník restaurace Michal Krejčí.

Podle analýzy Českého statistického úřadu vzrostly ceny v restauracích a kavárnách v Česku v prvním čtvrtletí tohoto roku o 3,9 procenta. Celkově pak ceny stravovacích služeb podražily o 5,8 procenta. Ve stejné době loni meziročně ceny vzrostly pouze o tři procenta. „Růst spotřebitelských cen v oddíle stravování a ubytování byl ovlivněn zvýšením cen stravovacích služeb o 6,4 čtyři procenta a cen ubytovacích služeb o 2,1 pro᠆centa, v prvním čtvrtletí o jedna a půl procenta,“ uvedl ve své letošní druhé čtvrtletní zprávě Český statistický úřad. Ani letos tedy ceny jídel nestagnují, v Jihlavě tak nyní lidé za pokrm zaplatí v průměru o padesátník více než letos v březnu. Přestože restaurace zdražily, nejsou v Česku nejdražší. „Olomouc s Jihlavou jsou jedinými tuzemskými krajskými sídly, kde lze oběd pořídit v průměru za méně než stokorunu,“ řekl Tomáš Skolek ze společnosti Edenred, která sleduje útraty zaměstnanců pomocí stravenkových karet. Statistiku každý měsíc tvoří přes osm set tisíc transakcí v síti Mastercard v restauracích ve všech českých regionech.

„V restauraci udržujeme stálý růst cen, spojený hlavně s růstem nákladů a růstem minimální mzdy. Pravidelně jsme zdražovali v létě, to jsme však letos neudělali. S příchodem elektronické evidence tržeb se kvůli administrativní náročnosti zvedla cena pouze u poledního menu,“ řekl Deníku Miroslav Tomanec, provozovatel Radniční restaurace na Masarykově náměstí v Jihlavě.

„Jako pozitivum elektronické evidence tržeb beru to, že lidé byli po mediální masáži připraveni na zdra᠆žování v restaurcích, a ceny meníček tím pádem mohly stoupnout na reálnou hodnotu,“ poznamenal majitel restaurace Kolnička v Lukách nad Jihlavou Dalibor Špejtek. Jak dodal, z kvalitních surovin není možné připravit menu za sedmdesát korun. „Přijde mi, že někteří nadávají na zdražování v restauracích, ale často si neuvědomují, jak stoupá cena potravin v obchodech, v poslední době například u másla, sýrů nebo masa,“ podotkl Špejtek.

Podle indexu společnosti Edenred začaly útraty Čechů za obědy postupně růst od loňského října, a to v souvislosti se zdražováním některých potravin a dalších surovin. Výraznější nárůst nastal v prosinci, kdy začala být povinná elektronická evidence tržeb v restauracích. „Ve městech, kde za obědy lidé platí nejméně, je růst útrat pozvolnější, ale má delší trvání. Restaurace tam zjevně s ohledem na kupní sílu lidí rozložily cenový růst na delší období,“ uvedl manažer firmy Ticket Restaurant Jiří Brych.

IVANA ŘÍHOVÁ a PETR VYBÍRAL

Autor: Ivana Říhová, Redakce

1.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Stromy padaly na silnice, auta i karavan

Ilustrační foto.

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Hospodští v Havlíčkově Brodě nereagují na nabídku malých pivovarů

Havlíčkův Brod – Majitelé hospod na Havlíčkobrodsku prozatím nevyužívají rozmanitých možností, které jim nedávná pivní revoluce nabídla. Nová generace pivařů začíná naplňovat hospody, ale lokální hospodští na moderní vlnu dosud nezareagovali a nabídka piv na pípách zůstává stejná.

Poškozenou vázu v muzeu nahradila kopie světelského kamenosochaře

Lipnice nad Sázavou – V kamenosochařském středisku v Lipnici nad Sázavou vznikla kopie vázy z 18. století, která teď tvoří jednu z dominant novoměstského zámku. Věrnou kopii pískovcové vázy vytvořil student světelské akademie Nicolas Vrána v rámci své maturitní práce.

Kuki se vrací domů. Chytili ho v Jihlavě

Jihlava – Tříměsíční pobyt ve volné přírodě Kukimu končí. Od tohoto pondělí ví o klokanovi, který utekl už v květnu svému majiteli z rodinné farmy v Mohelnici na Olomoucku, celá republika. V pátek ráno se ho podařilo pracovníkům jihlavské zoologické zahrady, hasičům a městským policistům chytit ve Starých Horách v lokalitě Červené domky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení