V červnu loňské᠆ho roku zaplatili zákazníci jihlavských restaurací za oběd na poledním menu v průměru devadesát čtyři korun a padesát haléřů. Nyní by se za takovou cenu již nenajedli, většina restaurací meziročně po᠆dražila. Letos v červnu tak přijde oběd v restauracích v krajském městě Vysočiny v průměru na devadesát devět korun a sedmdesát haléřů.

„Zdražování jídel považuji za přirozený proces, vzhledem ke zvyšování mezd. Vliv na zvýšení cen má určitě vliv i zavedení elektronické evidence tržeb,“ zmínil návštěvník restaurace Michal Krejčí.

Podle analýzy Českého statistického úřadu vzrostly ceny v restauracích a kavárnách v Česku v prvním čtvrtletí tohoto roku o 3,9 procenta. Celkově pak ceny stravovacích služeb podražily o 5,8 procenta. Ve stejné době loni meziročně ceny vzrostly pouze o tři procenta. „Růst spotřebitelských cen v oddíle stravování a ubytování byl ovlivněn zvýšením cen stravovacích služeb o 6,4 čtyři procenta a cen ubytovacích služeb o 2,1 pro᠆centa, v prvním čtvrtletí o jedna a půl procenta,“ uvedl ve své letošní druhé čtvrtletní zprávě Český statistický úřad. Ani letos tedy ceny jídel nestagnují, v Jihlavě tak nyní lidé za pokrm zaplatí v průměru o padesátník více než letos v březnu. Přestože restaurace zdražily, nejsou v Česku nejdražší. „Olomouc s Jihlavou jsou jedinými tuzemskými krajskými sídly, kde lze oběd pořídit v průměru za méně než stokorunu,“ řekl Tomáš Skolek ze společnosti Edenred, která sleduje útraty zaměstnanců pomocí stravenkových karet. Statistiku každý měsíc tvoří přes osm set tisíc transakcí v síti Mastercard v restauracích ve všech českých regionech.

Ilustrační foto
Policisté vozili opilce do Jihlavy

„V restauraci udržujeme stálý růst cen, spojený hlavně s růstem nákladů a růstem minimální mzdy. Pravidelně jsme zdražovali v létě, to jsme však letos neudělali. S příchodem elektronické evidence tržeb se kvůli administrativní náročnosti zvedla cena pouze u poledního menu,“ řekl Deníku Miroslav Tomanec, provozovatel Radniční restaurace na Masarykově náměstí v Jihlavě.

„Jako pozitivum elektronické evidence tržeb beru to, že lidé byli po mediální masáži připraveni na zdra᠆žování v restaurcích, a ceny meníček tím pádem mohly stoupnout na reálnou hodnotu,“ poznamenal majitel restaurace Kolnička v Lukách nad Jihlavou Dalibor Špejtek. Jak dodal, z kvalitních surovin není možné připravit menu za sedmdesát korun. „Přijde mi, že někteří nadávají na zdražování v restauracích, ale často si neuvědomují, jak stoupá cena potravin v obchodech, v poslední době například u másla, sýrů nebo masa,“ podotkl Špejtek.

Podle indexu společnosti Edenred začaly útraty Čechů za obědy postupně růst od loňského října, a to v souvislosti se zdražováním některých potravin a dalších surovin. Výraznější nárůst nastal v prosinci, kdy začala být povinná elektronická evidence tržeb v restauracích. „Ve městech, kde za obědy lidé platí nejméně, je růst útrat pozvolnější, ale má delší trvání. Restaurace tam zjevně s ohledem na kupní sílu lidí rozložily cenový růst na delší období,“ uvedl manažer firmy Ticket Restaurant Jiří Brych.

IVANA ŘÍHOVÁ a PETR VYBÍRAL