Certifikovaný kurz

„Snažíme se prosadit metodu hiporehabilitace na půdu psychiatrie už delší dobu. V současné době leží na Ministerstvu zdravotnictví naše žádost o certifikovaný kurz, ale bude to zřejmě, obrazně řečeno, běh na dlouhou trať," informovala Andrea Mašková, šéfka Nadačního fondu pro hiporehabilitaci Psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě. Hiporehabilitací, neboli laicky řečeno léčbou lidské duše za pomoci koně a kontaktu s ním, projde ročně v nemocnici asi 250 pacientů různého věku. Benefiční program pro hiporehabilitaci, který nemocnice pořádá každý rok, má podle Maškové laťku kvality nastavenou hodně vysoko a snahou organizátorů je ji udržet. V současné době přípravy na středeční akci už vrcholí. „Hlavní příběh se každý rok mění. Letos jsou to vůbec poprvé kovbojové a indiáni," upřesnila Mašková.

Kostýmy do hlavního představení šijí každoročně terapeutky z pracovní terapie. Podle Maškové a terapeutky Moniky Kuchtové, ocení středeční program dospělí i děti. Pro děti jsou připraveny hry v indiánském stylu, například stavba totemu a teepee.

Ročně se benefice účastní odhadem tak dvě tisícovky návštěvníků. Letos bude v hlavním programu účinkovat zhruba 25 herců. „Jsou to hlavně pacienti psychiatrické nemocnice, děti i dospělí. Pro mnohé z nich je účinkování ve hře neopakovatelným zážitkem. Je to možnost jak mohou překonat svůj ostych a trému. Někteří pacienti zvou na benefici celé svoje rodiny," podotkla Mašková.

Program v parku Psychiatrické nemocnice začne ve středu 26. srpna už po 13. hodině. Návštěvníci se seznámí s dalšími projekty, jako je například canisterapie a arteterapie. Podle Maškové je jedním z hlavních cílů tradiční benefice rovněž snaha zbavit Psychiatrickou nemocnici v očích laické veřejnosti léty zažitého strachu.