„Benefiční odpoledne je určené rodinám s dětmi. Hlavní část programu, který začíná 29. srpna v 15.15 odpoledne, je právě pro děti. Malí návštěvníci se mohou seznámit s canisterapeutickými psy. Odpoledne pak následuje hlavní program, který připravili společně pacienti a ambulantní klienti psychiatrické nemocnice společně se zaměstnanci. Hlavním tématem je letos sport pod pěti olympijskými kruhy. V programu se představí i projekt pro onkologicky nemocné děti Nové háro,“ nastínila ve zkratce hlavní téma benefičního odpoledne Monika Kuchtová, zdravotnický pracovník hiporehabilitace.

Po hlavním programu bude následovat ohňová show, nebude chybět ani projížďka dětí na koních a volba nejsympatičtějšího koně spojená s prodejem obrázků koní za symbolickou cenu.

Jak vysvětlila Kuchtová, hiporehabilitace (což je laicky řečeno léčba lidské duše za pomoci koně), se účastní pravidelně v psychiatrické nemocnici pacienti z řad dětí a dospělých na základě doporučení lékaře. V současné době má Psychiatrická nemocnice osm koní, z nichž někteří mají už 15 let. Kromě toho psychiatrická nemocnice provozuje i canisterapii. V hiporehabilitaci nejde jen o projížďky, jde hlavně o kontakt člověka s koněm.