„Benefiční odpoledne je určené rodinám s dětmi. Hlavní část programu je právě pro děti. Malí návštěvníci se mohou seznámit s canisterapeutickými psy, poslechnout si produkci diskohudby. Odpoledne pak následuje hlavní program, který připravili společně pacienti a ambulantní klienti psychiatrické nemocnice společně se zaměstnanci. Hlavním tématem je letos příběh Malého prince. Malý princ v tomto příběhu touží po poníkovi, který ale onemocní, a Malý princ hledá kouzelnou květinu, která by ho uzdravila, ale vše dopadne dobře,“ představila ve zkratce hlavní téma benefičního odpoledne Monika Kuchtová, zdravotnický pracovník hiporehabilitace. Po hlavním programu bude následovat ohňová show, nebude chybět ani projížďka dětí na koních a volba nejsympatičtějšího koně.

Jak vysvětlila Martina Mrštíková, cvičitelka koní určených pro hiporehabilitaci (což je laicky řečeno léčba lidské duše za pomoci koně), účastní se pravidelně tohoto léčebného programu v nemocnici pacienti z řad dětí a dospělých na základě doporučení lékaře. V současné době má Psychiatrická nemocnice osm koní, z toho jsou dva poníci. Kromě toho psychiatrická nemocnice provozuje i canisterapii.

Ilustrační foto
Nový strašák. Žloutenka typu E se u nás nebývale šíří

Benefiční program pro hiporehabilitaci, který nemocnice pořádá každý rok, má laťku kvality nastavenou hodně vysoko a snahou organizátorů je ji udržet. Hlavní příběh se každý rok mění. Benefiční akce se snaží laické i odborné veřejnosti představit prostřednictvím programu v parku psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě moderní psychiatrii a její některé léčebné metody, které pacientům psychiatrie poskytuje. Jsou to hiporehabilitace, canisterapie a arteterapie.

Organizátoři akce tímto chtějí zbavit psychiatrickou péči zbytečné stigmatizace. Ročně se benefice účastní odhadem tak dvě tisícovky návštěvníků.