Pořadatelé finišují s přípravami a usilují o to, aby ve čtvrtek 30. července bylo v areálu zámeckého parku ve Světlé nad Sázavou vše připraveno. A to nejen pro zhruba stovku účinkujících kapel a interpretů, ale především pro tisíce návštěvníků, kteří jeden z nejoblíbenějších letních hudebních festivalů u nás opětovně navštíví.

„Dramaturgicky jsme připraveni na sto procent. Všichni, kteří mají na festivalu vystoupit, již svoji účast potvrdili. Zbývá doladit ještě několik praktických věcí. Například to, kdo se ujme zdravotnické služby," uvedl jeden z konkrétních příkladů ředitel festivalu Pavel Kloupar.
Pořadatelé očekávají příjezd prvních automobilů již ve čtvrtek dopoledne. Odstavné parkoviště s dostatečnou kapacitou, stejně jako stanové městečko, budou opětovně lokalizovány na prostranství hned u silnice naproti sklárnám. „Každý řidič obdrží po zaplacení příslušného parkovacího poplatku kartu, která ho opravňuje k opuštění parkoviště a návratu bez dalšího placení. Parkoviště bude v provozu nonstop, a to od jedenácti hodin čtvrtka 30. července až do 14 hodin neděle 2. srpna," řekl Kloupar. Parkování v okolí zámeckého parku a na příjezdových komunikacích mimo vyhrazená parkoviště bude zakázáno a Policie ČR je připravena ho postihovat.

Návštěvníci, kteří se na Sázavafest vypraví vlakem, mohou opětovně počítat se zvýhodněným jízdným, které jim poskytnou České dráhy. „Jedinou podmínkou je samozřejmě koupě zpáteční jízdenky s cílovou stanicí ve Světlé nad Sázavou," podotkl Kloupar.

Pořadatelé věnují značnou pozornost i otázkám bezpečnosti a zajištění pořádku po celou dobu konání festivalu. „Za těch patnáct let, co festival pořádám, mohu s plnou vážností prohlásit, že publikum Sázavafestu patří k těm nejméně konfliktním. To se ostatně potvrdilo i v posledních třech letech tady ve Světlé nad Sázavou. Přesto je přítomnost soukromé bezpečnostní služby uvnitř zámeckého parku a hlídek Policie ČR mimo něj, potřebná," konstatoval Kloupar.

Ten současně upozornil, že do festivalového areálu nemají přístup psi ani jiná domácí zvířata. „Spousta lidí, ruch festivalu a hlasitá hudba jsou pro domácí mazlíčky stresujícími faktory," vysvětlil Kloupar.

S pořadateli Sázavafestu opětovně spolupracuje, kromě majitelů zámku ve Světlé nad Sázavou, kteří jim poskytnou nezbytné pořadatelské zázemí, i radnice ve Světlé nad Sázavou.

„Také letos jsme Sázavafestu pronajali plochu zámeckého parku, která patří městu Světlá nad Sázavou," uvedl starosta města Jan Tourek. „Týden před zahájením festivalu se sejde rada města a na programu bude mít, jako již tradičně v tuto dobu, schválení časově omezené výjimky z platné vyhlášky města o rušení nočního klidu," dodal Tourek.

Letošní jubilejní Sázavafest bude ve Světlé nad Sázavou zahájen ve čtvrtek 30. července odpoledne a skončí v noci ze soboty prvního na neděli druhého srpna. Největší hvězdou budou němečtí Alphaville, kteří vystoupí v sobotu ve 22 hodin.

Připraven je i bohatý doprovodný program. Více na webových stránkách Sázavafestu 2015.