Jsou jimi kamenná nika s barokní sochou sv. Jana Nepomuckého nedaleko Radostína a bývalý nadační dům Nathana Meissnera v Třešti. Informovala o tom Ilona Ampapová z Národního památkového ústavu v Telči.

„Kamenná nika s barokní sochou sv. Jana Nepomuckého se nachází v polích jihovýchodně za obcí Radostín na mírném návrší mezi dvojicí vzrostlých lip, u dnes již zaniklé cesty," upřesnila Ampapová.

Socha v kaplici

„Socha je umístěna v kamenné kaplici, která stojí na kamenném soklu. Jde o cenné umělecké a řemeslné dílo z roku 1734. Tato práce neznámého autora, která se naprosto vymyká z obvyklé produkce kraje, je dokladem svébytného uměleckého pojetí," pokračovala Ampapová.

Ta dodala, že jedinečnost zpracování ještě umocňuje umístění sochy mezi mohutnými lípami na návrší za obcí u dnes již zaniklé cesty, která byla zakreslena na císařském otisku stabilního katastru z roku 1838.

„Tím socha získává také významnou historickou a dokumentační hodnotu, jež dokládá existenci a polohu původní historické komunikace spojující jednotlivé sídelní útvary," podotkla Ampapová.

Připomeňme ještě, že bývalý nadační dům Nathana Meissnera v Třešti je historickou součástí specifické zástavby bývalé třešťské židovské čtvrti.

Jde o řadový trojpodlažní objekt barokního původu pocházející nejpozději z druhé poloviny 18. století s klasicistními úpravami. Architektonicky cenná je hlavně vnitřní dispozice objektu.