Nechybí bulvární, senzace chtivý styl. Komu to má prospět? Mrtvým sotva. Zrušení Benešových dekretů?

Moderní kibicové české poválečné morálky pletou příčinu a následek. Rovněž jim je cizí fyzikální poučka o akci a reakci. Pokud by kibicové chtěli napsat objektivní zprávu o morálním stavu českého národa po druhé světové válce, museli by aspoň na okraj poznamenat, že kruté chování Čechů k Němcům po druhé světové válce bylo často reakcí na léta brutálního panování nacistů. Na genocidu českého národa, na popravy, koncentráky a vyhlazené vesnice. Neměli by zapomenout na obsazení českého pohraničí nacisty po roce 1938. Zlo je totiž nakažlivé. Historie nás učí, že když se bývalí arogantní vítězové stali poraženými, byli okamžitě bývalými otroky zbiti do krve, bez ohledu na míru viny. Platilo to ve středověku, platí to i dnes. Proč se o tom morální kibicové objektivně nezmíní? Že by to měli zakázané?
Útoky Čechů na německé civilisty nelze zlehčovat, ale dají se vysvětlit krutostmi nacistů vůči Čechům, kterým ti údajně bezúhonní Němci na českém území nečinně přihlíželi, pokud je rovnou nahlas neschvalovali. K dyby všichni němečtí obyvatelé na českém území byli bezúhonní, odkud se vzalo tolik nacistů? Nebýt široké podpory německého obyvatelstva doma i v zahraničí, Hitler, Goebbels a Henlein by u moci dlouho nevydrželi. Navíc násilné činy na německých usedlících nepáchali jen Češi. Němci a jejich kolaboranti čelili po válce nenávisti a útokům doslova ve všech státech Evropy, které Hitler obsadil. Ale není známo, že by některý stát v Evropě zneužíval událostí druhé světové války a těsně po ní k takové národní masáži a občanskému rozeštvávání jako u nás.

Bohužel mrzačení české historie se v poslední době v popřevratovém Česku množí. Je to finančně výnosné? Možná to nebude dlouho trvat a školáci se budou učit, že druhou světovou válku vyvolali „zlí Češi", kteří utlačovali Němce v pohraničí. Proč ne, u nás je už možné naprosto cokoliv.

Kdo má právo soudit? Druhá světová válka byla jedna z nejstrašnějších kapitol dějin 20. století. Lámala charaktery. Lidí morálních, odvážných a mravně bezúhonných v ní bylo jak šafránu. Mnohem víc bylo zbabělců, udavačů a kolaborantů. Bylo by zajímavé zjistit, jak by se novodobí kibicové české poválečné morálky, sedící u plných lednic, jimž maximálně hrozí, že si na dlaždičkách v koupelně zlomí nohu, v té době sami chovali? Byli by ti čestní, morální a bezúhonní? Nebyli by spíš tím, kdo udá vlastního kamaráda a pak si přiloží polínko při davových útocích? Události druhé světové války a po ní nelze posuzovat současnou optikou. To bychom mohli brzy začít spílat Přemyslovcům za vyvraždění Slavníkovců. Rozumnější než uměle vyvolané národní sebemrskačství, je snažit se, aby se nic tak strašného už neopakovalo. Už proto, že budoucnost, která je před námi zdá se být velmi temná.

stepanka.saadouni@denik.cz