Ale jeho pětasedmdesát roků života je jistě naplněno dostatkem pozoruhodností.

Po studiu jemné mechaniky a optiky pracoval v pražské Meoptě, ale stále silněji jej přitahovala, až zvítězila, láska ke kreslení a obdiv k mistrům, jako byl Jiří Trnka. V jeho Loutkovém studiu také několik let pracoval.

Po návratu z emigrace v Kanadě se naplno zabýval animací; nejprve v televizi, později ve studiu Anima. Téměř čtyřicet roků pro radost dětí oživoval figurky kreslených filmů. Důvěrně zná zrod mnoha večerníčků (například Matylda, Inspektor Fousek, Čtyři uši na mezi, Pat a Mat i dalších). Svým kresleným humorem přispíval nejen do Dikobrazu a jiných časopisů, ale ilustroval i učebnice latiny, francouzštiny, angličtiny, nebo němčiny či esperanta. Národní knihovna ČR má ve svých fondech více než dvě desítky titulů, které Pavel Rak ilustroval. Značná část jeho tvorby je věnována dětem.

Portfolio Rakových knižních ilustrací či humoristických kreseb lze počítat na téměř deset tisíc. A malý výběr z jeho inteligentního kresleného humoru je k vidění v havlíčkobrodské Galerii Vinum Missae. Díla zde budou vystavena do soboty 28. února. A snad lze dodat, že podobných „imigrantů" bychom v regionu přijali i víc.

(jkt)