Rada Kraje Vysočina v úterý odsouhlasila veřejnou zakázku na demolici stoletého pavilonu a zároveň i přípravu území pro přístavbu nového domova pro seniory se zvláštním režimem.

„Součástí soutěžených prací je nejen demolice objektu, ale také přeložky sítí, úpravy dopravního systému a průchozího koridoru či vybudování podzemní výměníkové stanice," uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast majetku Libor Joukl. Ten dodal, že s pracemi by se mělo začít na přelomu března a dubna. „Prostor pro další investici v podobě domova důchodců by měl být připraven do konce listopadu," pokračoval Joukl.

Demolice brodského pavilonu bude rozdělena na šest etap. „Je potřeba zajistit bezproblémový provoze nemocnice a také stávajícího Domova pro seniory," vysvětlila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Ta podotkla, že rovněž musí být zohledněny potřeby provádění rekonstrukce pavilonu číslo třináct.

K vyhlášení veřejné zakázky přistoupil kraj až po souhlasném usnesení havlíčkobrodské radnice. Zastupitelé se rozhodli, že i navzdory nesouhlasu lidí s plánovanou demolicí, krajskou stavbu podpoří. „Rada města po zvážení všech okolností a situace přijala usnesení, ve kterém podporuje výstavbu tohoto domu, a to i za cenu zbourání," uvedl starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl.

Domov pro seniory s Alzheimerem

Stavba nového pavilonu bude stát okolo dvou set milionů korun, přičemž sto milionů korun tvoří státní dotace a zbytek hradí kraj.

„Moderní pavilon by měl sloužit především pro seniory se zvláštním režimem, tedy lidi, kteří trpí například Alzheimerovou chorobou," řekla místostarosta Havlíčkova Brodu Ivana Mojžyšková. Ta dodala, že v novém domově pro seniory vznikne sto deset nových lůžek a jedna mateřská školka s provozní dobou nastavenou tak, aby vyhovovala pracovníkům nemocnice.