Pro příští rok se kraj se souhlasem radních rozhodl do rozpočtu stanovit na provoz stanice částku ve výši jednoho milionu a tří set tisíc korun. Záměr ještě musí odsouhlasit krajské zastupitelstvo.

Existence tohoto specializovaného zařízení je podle odborníků na životní prostředí nezbytná. „Stanice jako jediná v regionu svým rozsahem, odborností pracovníků, podmínkami a možnostmi v podobě velkého počtu voliér, výběhů i vodních ploch naplňuje své prvotní poslání, a to záchranu, léčbu, rehabilitaci i vypouštění uzdravených živočichů zpět do přírody," uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Zdeněk Chlád.

Každoročně v Pavlově sledují narůst v počtu přijímaných živočichů, a to nejen z Vysočiny, ale i okolních krajů. V pololetí evidovali ochránci přírody na tři sta přijatých živočichů a s výsledným dvojnásobným stavem počítají ke konci roku. „Přitom průběžně se nám daří vracet zpět do přírody přibližně pětapadesát až šedesát procent zvířat," konstatoval ředitel Stanice Pavlov Zbyšek Karafiát.

Část prostředků na provoz získává stanice od Ministerstva životního prostředí a také od Lesů ČR. Menší částky pak od jednotlivých obcí, ze sbírek a darů od jednotlivců. Prostředky plynou i ze zpracování posudků, ze vstupného na komentované prohlídky i ze vzdělávacích programů pro školy. Chybějící část peněz následně pokrývá Kraj Vysočina. Celkové náklady na roční provoz stanice dosahují v průměru 1,9 milionu korun.

„Stanice plní své úkoly řádně a v plném rozsahu. A to nejen díky podpoře kraje, ale mimo jiné i díky obětavosti pracovníků, jejich pravidelné neplacené práci přesčas a také z důvodu neplacené pomoci dobrovolníků a stážistů," Chlád.

Lukáš Zadek