Zpočátku se soutěžilo podle pravidel koňského parkuru. Postupným vývojem králičího hopu se začala pravidla měnit a šít na míru králíkům. V posledních letech zažívá králičí hop nebývalý rozkvět. Každým rokem se počet lidí, kteří trénují své domácí mazlíčky, téměř zdvojnásobuje a čím dál více lidí propadá kouzlu králičího hopu. Hlavní zakladatelkou, která přivezla králičí hop ze zahraničí do České republiky a stála u jeho zrodu, je Lada Šípová z Chotěboře.

Jak jste se dostala ke králičímu hopu?
Když jsem byla v zahraničí, zhlédla jsem exhibici dánských účastníků, kteří předváděli králičí hop pro německé publikum. Hned na první pohled se mi to moc líbilo. V té době jsem cvičila psy a říkala jsem si, že až tedy jednou budu starší a budu mít více času, tak se do toho pustím, protože mě to doopravdy nadchlo. Nakonec to netrvalo dlouho a začala jsem trénovat a chovat první sportovní králíky.

Vyskytly se během vašich začátků nějaké překážky?
Jako dítě jsem se králíkům hodně věnovala. Když mi bylo 20 let, provdala jsem se do Prahy, a tím jsem ztratila možnost králíky chovat. V té době jsem dělala i posuzovatelku králíků na výstavách, ale se vším byl bohužel konec. Pustila jsem se tedy do tréninku psů. Po nějaké době jsem z Prahy odešla a provdala se pro změnu do Chotěboře do rodiny, která chovala více než 500 králíků.

To je tedy velký počet králíků na jeden chov.
To máte pravdu. Taky mnoho lidí v té době říkalo, že králíci patří jen na pekáč a chovají se jen pro maso, že nejsou schopni nějakého tréninku, protože jsou v podstatě hloupí. Já jsem si to nemyslela a pustila se do tréninku králičího hopu. Jela jsem do Dánska podívat se, jak probíhá trénink pod zkušenými lektory a jak se pořádají závody. Takže teď je to nějakých osm let, co jsem viděla králičího hop poprvé a více než pět let se jím aktivně zabývám.

Jaké jsou disciplíny, ve kterých se soutěží?
Disciplíny jsou celkem čtyři. Je to rovinná dráha, neboli rovinka, křížená dráha, které říkáme parkur, a atletické disciplíny skok vysoký a skok daleký. Kromě toho se pořádají během soutěže různé hry pro děti a veřejnost.

A jak tedy probíhají samotné závody?
Na každých závodech je pořadatel povinen postavit rozcvičovací dráhu, na které se vždy králíci nejprve rozhýbou a rozcvičí. Rozcvičovací dráha musí mít stejné parametry jako závodní dráha, tedy stejný typ koberce a překážek. Následně se začíná závodit. V rovinné i křížené dráze se hodnotí čas a počet shozených překážek. Překážky mají určité pořadí, ve kterém se musí překonávat. Změna pořadí překážek znamená diskvalifikaci. Skok vysoký a daleký je podobný lidským atletickým disciplínám. Každý králík má tři pokusy na překonání určité dálky nebo výšky, pokud uspěje, laťka se zvedá o dalších pět centimetrů. Světový rekord v této disciplíně drží Švédsko, tamní šampion skočil do výšky celý jeden metr. Ve skoku dalekém vede dánský rekordman, který se zapsal skokem o délce neuvěřitelné tři metry. Čeští rekordmani jim již šlapou na paty. Dokládá to nebývalý zájem o tyto soutěže. Jednou se nám už dokonce stalo, že počet účastníků byl tak vysoký, že se celé závody museli rozdělit do dvou dnů, protože nebylo v organizačních možnostech zvládnout závody během jediného dne.

Existují nějaké závodní kategorie? Třeba podle rasy králíka?
Existují pouze výkonnostní kategorie pro králíky. Tím, jak je králík úspěšný, tak postupuje do vyšších kategorií. Žádné jiné kategorie nejsou. Děti mohou závodit od sedmi let věku a soutěží společně s dospělými závodníky. Stejně tak můžete králičí hop provozovat s jakýmkoliv králíkem, ať je jakékoliv rasy či původu. Jediná podmínka je taková, že králík by měl být starší více než pět měsíců, přičemž trénovat může začít už od dvou měsíců pod zkušeným trenérem. Pokud jde o atletické disciplíny, skok vysoký a skok daleký, je potřeba začít trénovat až od deseti měsíců, jakmile králíkům doroste kostra a ukončí se jim vývoj pohybového aparátu. Vše je dané soutěžním řádem. Největšími přeborníky jsou samozřejmě sportovní králíci.

Co všechno obsahuje soutěžní řád?
Soutěžní řád a pravidla pro králičí hop vznikla před třiceti lety ve Švédsku. Pořadatel a rozhodčí tedy nemůže být každý. Pravidelně se pořádají různá školení a zkoušky, které musí každý rozhodčí úspěšně absolvovat. Všechny závody musí být oficiální, to znamená, že se musí bezpodmínečně dodržovat řád na ochranu zvířat a mnoho dalších pravidel a povinností, které jsou zahrnuty v soutěžním řádu. Všichni se snažíme ke králičímu hopu přistupovat jako ke sportovní disciplíně a záležitosti nejenom pro malé děti, ale i pro dospělé. Králičí hop opravdu bereme jako sport.

Pořádá se třeba i Mistrovství České republiky v králičím hopu?
Ano a nejen to. Pořádají se všechny typy závodů jako v jakémkoliv jiném sportu. Od lokálních či místních závodů přes různé krajské soutěže až třeba po mistrovství Evropy. Osobně jsem už dvojnásobná mistryně Evropy a další mistrovské tituly drží moji žáci. Moje dcera minulý rok byla první na mistrovství Evropy 2013, které se konalo v Havlíčkově Brodě, a to jí bylo pouhých osm let. Jsem na ni moc hrdá. V tomto roce opět pořádáme mistrovství České republiky, které se bude konat 8. listopadu v Chotěboři. Pevně věřím, že opět přijedou ti nejlepší z celé České republiky a o celou akci bude velký zájem.

Gratuluji, to jsou moc hezké úspěchy. Jak probíhá trénink na závody v králičím hopu?
Tréninky musí být především pravidelné a mít svůj jasný řád a pravidla. Optimálně by se mělo s králíkem trénovat dvakrát týdně po 15 minutách. Každému tréninku předchází rozcvička, kdy se králík rozhýbe a protáhne. Následně se začíná trénovat od nejnižší obtížnosti a postupně se zátěž přidává. Takže já třeba začínám na malých parkurových překážkách, potom trénujeme skok do výšky a tak dále. Po každém tréninku je potřeba dát králíka odpočinout, aby nabral nové síly. Králík samozřejmě může trénovat i více než patnáct minut, třeba i hodinu, ale je potřeba mít zkušenosti nejen s trénováním, ale i se samotným králíkem.

Když bych se teď rozhodl, že chci začít s králičím hopem, za jak dlouho si myslíte, že bych mohl na své první závody?
Tak v první řadě byste určitě potřeboval králíka. Pro začátek je možné si nějakého zapůjčit, ale časem budete potřebovat vlastního. Je to z toho důvodu, že stejně jako třeba u psa či jiných zvířat musí vzniknout mezi vámi a zvířetem blízký vztah. Stejně to platí i u králíků. Musíte si na sebe zvyknout a společně se sladit. Následně je potřeba ovládat všechny speciální povely a začít pravidelně trénovat. Myslím si, že zhruba po půl roce byste se mohl zúčastnit nějakých závodů. Když se to tak vezme, tak ten králík je schopen se naučit povely během měsíce, ale půl roku se trénuje především samotný člověk, aby dokázal svého králíka dobře ovládat.

Je možné u nás na Vysočině začít někde trénovat pod odborným vedením? Třeba, abych se připravil na letošní mistrovství České republiky?
Zrovna teď jsme otevřeli novou skupinu pro úplné začátečníky v Chotěboři v zájmovém kroužku pro děti a mládež. Stále je možnost se přihlásit a začít trénovat. Případně pořádáme různé exhibice a ukázky nejen po Vysočině, ale po celé České republice. Je tedy možnost se přijít podívat, a pokud vás králičí hop zaujme, můžete kdykoliv začít trénovat.

Filip Brož