Ve hře je po roce opět místní kulturní dům. Loni chtěl toto společenské zařízení odprodat Libici jeho současný majitel za částku 3,8 milionu korun. Jaká bude cena letos, je zatím velkou neznámou. Kulturní dům je v současné době zavřený. „Cenu, za kterou by nám současný majitel kulturák odprodal, dosud nevíme.

Tuto sumu se dozvíme přímo až na zastupitelstvu," informoval starosta Václav Venhauer.

Podle starosty je zastupitelstvo v nezáviděníhodné situaci. Na jedné straně by bylo dobře kulturní dům pro potřeby městečka zachovat, ale rozhodovat bude hlavně cena, neboť ta, kterou majitel požadoval loni, přesáhla finanční možnosti městské pokladny. Současný majitel kulturního domu provozuje v Libici ještě historický Pilnův statek, který má v pronájmu.

Kulturní dům v Libici je odhadem více jak třicet let starý, tomu odpovídá i architektura. Je to rozměrné zařízení náročné na vytápění i údržbu.

Kulturák městečko potřebuje

„Proto jsme se rozhodli provést předběžnou kalkulaci současných nákladů na provoz kulturáku i kalkulaci předběžných výdajů do budoucna a umístit je na úřední desku, aby se k nim mohli občané vyjádřit," doplnil informace starosta Venhauer. Jen pro úplnost, současné roční výdaje, jenom za plyn a elektřinu, podle propočtů přesahují částku 135 tisíc korun. Jak přiznal starosta Venhauer, Libice by ráda kulturní dům zachovala. „Variant na jeho využití je několik. Fakt je, že Libice nemá kromě kulturního domu žádné větší společenské zařízení, pomineme-li Pilnův statek, kde by bylo možné pořádat společenské akce.

Například letos budou naši dobrovolní hasiči slavit 130 let od založení sboru. Otázka je, kde. Uvažujeme o libické stodole, ale tu by bylo třeba předtím upravit a zateplit," konstatoval starosta.

Současným vlastníkem kulturního domu je Luboš Kruml. Ten, jak potvrdil Deníku, se rozhodl kulturní zařízení odprodat, neboť jeho provoz se nerentoval. „Odprodej jsem městečku nabízel už loni. Tehdy to nevyšlo.

Jaká bude situace letos, dopředu nevím, byť městys má o kulturní dům zájem. To se dozvím až na zasedání zastupitelstva," sdělil majitel kulturního domu s tím, že doufá v dohodu ke spokojenosti obou stran.

Městečko Libice na úřední desce zveřejnilo rovněž možnosti, jak kulturní zařízení využít. Pro společenské účely, kulturu, sport, zachována by měla zůstat místní kuchyně, v kulturáku by byla hospoda, třeba i lékařská ordinace. Objekt je plynofikovaný, je tam krb, dílna, nový bar, střecha je opravená. Otázkou je finanční stránka provozu. Podle propočtů by jen výdaje na plyn, elektřinu, vodu a pevná paliva vyšly zhruba na víc než 160 tisíc korun ročně, otázkou je,  kolik by stála údržba, opravy, výdaje na platy zaměstnanců, kteří by zařízení uklízeli a udržovali.

Radní vyhlásili anketu

Proto si zastupitelé netroufali celou záležitost rozhodnout sami, ale požádali již loni formou ankety občany o spolupráci. „Rozeslali jsme celkem 719 anketních lístků, kde se mohli občané k případné koupi vyjádřit a zároveň navrhnout, jakým způsobem by měl být kulturní dům do budoucna využit, pokud se ho rozhodneme koupit. Anketních lístků se vrátily necelé dvě stovky. My jsme ale s takovou odezvou spokojeni. Potěšilo nás, že aspoň část občanů Libice je ochotna zapojit se do veřejného dění," podotkl starosta Venhauer s tím, že další anketu už libický úřad vyhlašovat nebude.

„Osobně bych byl pro, aby Libice nad Doubravou kulturní dům koupila, ovšem za podmínek, že majitel půjde s cenou dolů. Cena 3,8 milionů korun se mi ale zdá přemrštěná, když to porovnám s cenou, za kterou se prodával libický zámek," vyjádřil se při té příležitosti například Jaroslav Stehno, předseda mysliveckého sdružení Bříza Libice nad Doubravou.

Názory jednotlivých účastníků ankety se podle libického úřadu různily. Někdo by  koupi kulturního domu podpořil. Opačný názor zněl nekupovat.

Další, poměrně vysoké procento hlasujících by bylo pro koupi, ovšem za podmínek, že majitel půjde s cenou výrazně dolů, a to nejméně o polovinu. Výsledky ankety umístil úřad městečka v Libici na úřední desku rovněž.

Jak zdůraznil starosta, cena kulturního domu bude skutečně rozhodující, neboť Libice by kvůli koupi kulturního domu neměla v žádném případě zabřednout do dluhů a půjček.  Libice nad Doubravou není sama, kdo řeší majetkové vztahy kolem kulturních zařízení, které mohou být někdy i velmi bouřlivé.

Například prodej kulturního domu KD Ostrov rozvířil veřejné mínění v Havlíčkově Brodě, protože většinový vlastník budovy město z prodeje kulturního zařízení úplně vyřadil.

Co si o koupi kulturního domu myslí občané Libice nad Doubravou?

Názory občanů z ankety na téma kulturního domu:
– Toto jsou náklady pouze na koupení, kolik budou stát další výdaje na rekonstrukci? Je to reálné?
- Nesouhlasíme s koupí KD.
- Prodejní cena mi připadá nehorázně vysoká, vzhledem ke kupní ceně a následnému znehodnocení stavby, na takovou nabídku bych se jim vykašlal.  

Zdroj : Úřad městyse Libice nad Doubravou