"Dětská resuscitace má svá specifika. Zájemcům kurz ukáže, jak si poradit v případě neočekávané situace jako je zástava dechu u novorozeňat, batolat, menších dětí, ale i v dalších kritických situacích," říká primářka dětského oddělení Chvílová Weberová.

Další ze série kurzů laické resuscitace se uskuteční 4. října. „Důležité postupy provádíme na multifunkčním modelu novorozence, který nám slouží k nácviku kardiopulmonální resuscitace a základní novorozenecké péče. Model je vyroben ze speciálního silikonového materiálu, který je blízký lidskému tělu. Tento moderní model patří mezi nadstandardní vybavení novorozeneckých oddělení,“ informovala mluvčí nemocnice Petra Černo.

Každému se může stát, že bude účastníkem dopravní nehody nebo před ním na ulici zkolabuje neznámý člověk a bude potřebovat naši pomoc. „Pro kurzy laické resuscitace pro dospělé používáme speciálního trenéra. Nový defibrilátor CardAid. Ojedinělostí tohoto systému je speciální dálkové ovládání, prostřednictvím kterého instruktor může pro účastníky nácviku či v průběhu tematické modelové situace dle své úvahy volit a ovlivňovat vývoj situace,“ vysvětlila mluvčí Černo.

To znamená, že defibrilátor dokáže navodit různé situace, k nimž může během záchrany dojít a doporučit vhodný postup. Dokonce umí občas imitovat případnou závadu přístroje, takže se záchranář musí spolehnout jen na sebe. „Ve spojení s resuscitační figurínou či přímo živým kolegou lze tak ve scénce procvičit patřičně reálnou formou poskytnutí kardiopulmonální resuscitace,“ dodala mluvčí.