V plánu je rovněž městský bezpečnostní kamerový systém, který si v anketě vyžádali sami občané.

Na kamerový systém, jaký má například Havlíčkův Brod, chce město Ledeč vyčlenit zhruba 800 tisíc korun. Pořizovat si ho bude bez dotací. „Vedou nás k tomu četné případy vandalismus z minulosti. Ve městě by mělo vzniknout až pět kamerových bodů. Náklady uhradíme z rozpočtu. Centrum kamerového systému bude v budově státní policie, nikoliv na radnici. Dohled nad ním bude mít rovněž policie. Už jsme vytipovali některé lokality," doplnil starosta.

Jak upřesnil IT technik městského úřadu v Ledči Michal Ptáčník, budou kamery hlavně v centru města, na Husově náměstí, na takzvaném malém náměstí za řekou Sázavou a na výpadovce z města směrem na dálnici D1. „Z bezpečnostního hlediska jsou kamery u nás potřeba. A kde? Napadá mě centrum Ledče a výjezdy z města, neboť ne všichni pachatelé protiprávních činů jsou místní," konstatoval ledečský kastelán Luděk Šíma.

Jen pro ilustraci několik konkrétních případů z nedávné minulosti. „Nestačili jsme během roku zasklívat rozbitá okna městských vývěsek, okna školních budov, opravovat poškozené dopravní značky, sbírat převrácené popelnice a vysypané odpadkové koše. Stupňující tendenci má i agresivita v ulicích, barech a restauracích," informoval o případech vandalství před více než dvěma lety ledečský zpravodaj. K výraznému zlepšení situace od té doby podle radních nedošlo.

Kamerový systém ve městě vzniká na základě přání ledečských obyvatel. „V této souvislosti byla provedena anketa na téma Bezpečnost ve městě. V anketě se mohli občané vyjádřit, jak jsou s bezpečnostní situací ve městě spokojeni, která místa vnímají jako riziková, zda vůbec souhlasí se zřízením kamerového systému," vysvětlil starosta města Zdeněk Tůma. Formuláře byly lidem doručeny do poštovních schránek. Dále je obyvatelé měli k dispozici ke stažení na webových stránkách města, nebo v informačním centru. Dotazníků bylo celkem 500 kusů. Anketa probíhala v Ledči loni počátkem roku. Zpět se navrátilo 395 vyplněných anketních lístků z původních 500. Nejčastěji podle ledečských radních odpovídali v dotazníku lidé nad 66 let a občané středního věku, častěji ženy než muži. Celkem 278 lidí odpovědělo, že se ve městě cítí bezpečně, ale přesto by uvítali přítomnost kamer například v centru. Pro jejich instalaci bylo v anketě celkem 359 obyvatel města.