„Radnice se rozhodla uspořádat mezi obyvateli Ledče anketu na téma krytý bazén. Do stavby bychom se pustili, až podle toho, jaký bude mít anketa výsledek. Jestli zjistíme, že si obyvatelé Ledče krytý bazén opravdu přejí, chtěli bychom stavbu uskutečnit,“ upřesnil informaci starosta města Ledeč Zdeněk Tůma. Jak zdůraznil, s ohledem na cenu díla, a možnost či nemožnost získat dotace, by zahájení stavby bylo otázkou budoucích let.

„Příští rok to tedy určitě nebude,“ dodal starosta Tůma. O stavbě krytého bazénu se v Ledči hovoří zhruba od roku 2009. Plány byly velkolepé, ale nakonec z nich sešlo. „Bez dotací si bohužel můžeme nechat o stavbě bazénu jenom zdát,“ posteskl si tehdejší starosta Ledče nad Sázavou Stanislav Vrba. Projekt v hodnotě asi 100 milionů totiž nedostal dotaci ve výši 86 milionů korun, o níž město žádalo v rámci programu ROP Jihovýchod (regionální operační program, který rozděluje evropské dotace) Bazén snů se čtyřmi vířivými atrakcemi, vodní skluzavkou a saunou, se tak obyvatelům obce opět vzdálil.

Solární panely a čerpadla

Oživit myšlenku stavby krytého bazénu se téměř po osmi letech pokusili radní v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku opět letos na jaře. Veškerou snahu znovu zmařila zamítavá odpověď na žádost o dotace z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Ledečská radnice, která už měla k dispozici dokumentaci pro stavební řízení, kladla velký důraz na úsporu energie. Toho chtěla docílit třeba solárními panely a tepelnými čerpadly k ohřevu vody v bazénu. Čtyřiatřicet geotermálních vrtů do hloubky až sto třicet metrů by mohlo zabezpečovat až polovinu energetické náročnosti připravovaného bazénu.

Pravdou je, že by obyvatelé Ledče moderní krytý bazén ve městě uvítali. Široko daleko není žádné vhodné koupání. „Už aby tady bazén stál,“ konstatovala jedna z ledečských maminek Lucie Tvrdíková. Podle ní není v Ledči ani okolí už žádné vhodné přírodní koupaliště, přitom pro školní děti je plavání součástí učebního plánu. Nyní se paní Lucie a s ní další obyvatelé Ledče mohou do konce prosince v anketě vyjádřit, zda bazén opravdu chtějí.

Ilustrační foto.
Vandalovi hrozí za poničení auta rok vězení

Podle starosty Tůmy je počáteční investice odhadována na asi 80 – 100 milionů korun a následný provoz, rovněž v milionech korun ročně, bude také muset být dotován z rozpočtu města. „Pokud by to bylo možné, bude se město samozřejmě snažit využít dostupných dotačních programů,“ podotkl starosta. Podle jeho názoru by krytý bazén v Ledči našel využití. Nejbližší koupání v krytém bazénu je v Havlíčkově Brodě, nebo Kutné Hoře či v Benešově. Do bazénu do Ledče by mohli jezdit obyvatelé z celého Ledečska, Světelska i Čáslavska.