Na hrad se v srpnu přesune i děj pohádky Čertí brko. Snímek připravuje režisér Marek Najbrt, který spolupracoval třeba na úspěšném celovečerním filmu Protektor. Na natočení pohádky se mu podařilo získat dotaci 8 a půl milionu korun ze Státního fondu kinematografie, která loni podpořila vznik šesti nových českých filmů. Podle radních by snímek Čertí brko mohl zvednout úroveň současné české tvorby pro děti.

Na ledečském hradě se v minulosti natočila řada úspěšných pohádek. Šťastný smolař, Anděl páně 2 nebo Micimutr. „Ledeč jsme si vybrali i z toho důvodu, že je v relativní blízkosti Prahy. Motiv byl pěkný, líbil se nám a hodil se nám do celého výtvarného konceptu pohádky,“ vysvětluje důvod, proč si pro natáčení vybral právě Ledeč režisér Vít Karas. Natočil tu hlavní vánoční pohádku roku 2011 s názvem Micimutr. Pohádka tehdy u televizních diváků slavila největší úspěch.

V hvězdně obsazené pohádce se objevila pohádková ikona Libuše Šafránková, Jiří Bartoška, Vojtěch Dyk, Martin Dejdar, Marika Šopovská nebo Ondřej Novák. Natáčení mimo Prahu si celý štáb užíval a rád na něj vzpomíná.

Možnost být na chvíli mistrem Theodorikem, Vincentem van Gogem či slavnou mexickou malířkou Frídou Kahlo, a pobýt v jejich světě, dostaly děti z Havlíčkova Brodu v pondělí v galerii výtvarného umění.
OBRAZEM: Děti se proměnily ve slavné malíře

V Ledči se točily dvě hlavní scény pohádky. „Točilo se tu třeba tržiště v podhradí, které nám postavil architekt Martin Kurel. Vzniklo tu takové náměstíčko, kam chodili hlavní hrdinové. Natáčela se tu také scéna s princeznou, když ji odvážejí smutečním kočárem drakovi. Další zobrazuje scénu, kdy se do pohádky ze světa lidí dostane dětský hrdina Jirka. Objeví se ve městě a kvůli své nešikovnosti ledacos natropí,“ doplnil Vít Karas. V pohádce nad Ledčí také krouží drak.

Na natáčení všichni vzpomínají v dobrém, jen Mariku Šopovskou při cestě do Ledče potkala nepříjemná příhoda. „Při cestě na svůj první natáčecí den v Ledči bourala. Byla úplně vyklepaná, ale vzhledem k tomu, že ten den měla hrát scénu, ve které jí odvážejí k drakovi na smrt, tak nám ta její bledost a děs v očích přišly vlastně velmi vhod. Nemusela v podstatě nic hrát,“ dodal režisér pohádky s úsměvem, protože se naštěstí nikomu nic nestalo.

Ilustrační fotografie.
Lidé v létě nechodí, stěžují si posilovny

Na natáčení v autentických historických lokalitách ho baví i to, že pomáhá památku propagovat. „A my památkám pomáháme rádi,“ dodal.

Ledečský hrad návštěvníky láká nejen jako domov mnoha českých pohádek, ale zaujme i zajímavými expozicemi. Vzniká tu třeba muzeum Jaroslava Foglara. Obdivu se těší i nově otevřené muzeum historických hodin. To obdivovatelům tikajícího umění nabízí skvosty nevyčíslitelné hodnoty. Expozice řadí Ledeč mezi desítku nejrozsáhlejších muzeí hodin v České republice. Návštěvníci tu naleznou kousky z období renesance až po 19. století.