Jinými slovy – omezení jejich činnosti pouze 
na rámec základních medicínských oborů.

Mezi touto padesátkou figurují i nemocnice v Havlíčkově  Brodě a Novém Městě na Moravě. V regionu by tak zůstaly pro komplexní péči jen nemocnice v Jihlavě a Třebíči. Tvrdí to lékařka havlíčkobrodské nemocnice Šárka Drinková, místopředsedkyně lékařského odborového klubu.

Alarmující údaje měly  uniknout ze Všeobecné zdravotní pojišťovny. Lékaři havlíčkobrodské nemocnice proto chtějí založit sdružení, které by mělo nemocnici chránit.

„Asociace českých a moravských nemocnic poslala otevřený dopis předsedovi vlády a oslovila všechny krajské a městské zastupitele, aby pomohli zastavit neřízenou restrukturalizaci, která povede k centralizaci a omezení dostupnosti nemocniční péče v regionech. Jestliže mají zodpovědní pocit nadbytku nemocnic, ať zavřou i některé z nemocnic fakultních, které jsou dražší než nemocnice regionální," řekla  Drinková.

Ta ještě dodala důležitou informaci a sice, že k 31. prosinci letošního roku dojde 
k ukončení platnosti smluv mezi zdravotními pojišťovnami a všemi zdravotnickými zařízeními.

„A s kým a v jakém rozsahu smlouvy znovu uzavřou, rozhodnou jen pojišťovny. 
A to bez jasných pravidel a bez politické odpovědnosti," zdůraznila Drinková s tím, že asociace nemocnic podala také podnět k prošetření, zda mezi pojišťovnami nedošlo ke kartelové dohodě.

„Odpověď z příslušného úřadu zněla, že zdravotní pojišťovny nejsou takzvaně soutěžitelné a Městský soud v Praze se podnětem vůbec nezabýval," poznamenala  Drinková.

Deník požádal o stanovisko i Všeobecnou zdravotní pojišťovnu.

Individuální jednání s nemocnicemi

„Seznam nemocnic, s nimiž jsme již dospěli ke shodě, máme na našich webových stránkách a budeme ho průběžně doplňovat. S ostatními nemocnicemi jednání probíhají a nebylo by seriózní tato jednání komentovat, dokud nebudou uzavřena. S každou nemocnicí jednáme individuálně a vycházíme přitom z obecných kritérií, viz memorandum," reagovala Svatava Šlajchrtová, ředitelka odboru zdravotní péče brněnské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny.

K úsporám dle pojišťoven povede, myslí si Drinková, jen zavírání celých oddělení nebo zařízení. „Ale při současné úhradě za péči nepůjdou peníze za pacientem do vedlejšího zařízení, které se o pacienty bude muset postarat. Například v Praze zanikla nemocnice ve Vysočanech. Pacienti se přesunuli do nemocnice Na Bulovce, která ale za zvětšený objem poskytované péče nedostala ani korunu navíc. Kam tedy půjdou peníze z redukovaných či zavřených nemocnic, když nepůjdou do nemocnic, které budou muset péči převzít? V brodské nemocnici chtějí zatím zrušit nebo redukovat oddělení onkologie, ORL a urologie. Což znamená jen začátek snižování kvality poskytované péče. Jde o návrh pojišťoven s tichým souhlasem politiků. Většina občanů se domnívá, že je to nemožné. Vždyť se zde staví budova emergency. Ale tento centrální příjem se zde buduje na základě nesmyslného zákona a přinese nemocnici jen zvýšené náklady na provoz," varovala Drinková.

Na rušení či redukci uvedených tří oddělení upozorňoval nedávno i primář brodské urologie Jindřich Bárta.

Mluvčí nemocnice, Petra Černo, to ale nepotvrdila. „O silné redukci nemocnice mi není nic známo. Probíhají jednání s pojišťovnami, které nám, stejně jako všem nemocnicím v republice, vypověděly smlouvy ke konci roku. Jedná se o možném snížení počtu lůžek. Prozatím smlouvy nejsou podepsány, jde o předběžnou domluvu. Jakmile dojde k podpisu smlouvy, zveřejníme výsledky jednání. V této době by to bylo předčasné," sdělila  Černo .

Hejtman Kraje Vysočina, Jiří Běhounek, k problematice omezování nemocniční péče v kraji uvedl: „O těchto informacích  nic nevím, a ani mi není známo, že by kdokoliv takto uvažoval."

Profit privátních nemocnic a zařízení

Podle Drinkové budou do budoucna preferována soukromá zdravotnická zařízení a uvedla dva příklady.  „V roce 2011 vzniklo v Brně z malé nemocnice Delta čerpající 50 milionů od pojišťoven za rok velké soukromé zařízení Clinicum s předpokládaným čerpáním 700 milionů korun za rok. A to v době, kdy bylo ministrem slíbeno neotvírání nových zdravotních zařízení, dokud nebude stanovena základní síť nemocnic. A dále, soukromému zařízení v Mostišti byly pro rok 2012 nasmlouvány stovky robotických operací prostaty. Za jednu takovou operaci zaplatí pojišťovna 150 tisíc korun a za klasickou operaci se stejným výsledkem 7 000 korun. A to v době, kdy byla ministerstvem slíbena redukce robotických operací," zdůraznila Drinková.

Šárka Drinková vyzývá veřejnost: Ptejte se politiků, jak to s námi myslí

Blíží se krajské volby. Zeptejte se proto politiků, jaký mají názor na redukci nemocniční péče v našich regionech a její centralizaci do velkých měst. Možná se nám nepodaří naše nemocnice zachránit a budeme zde mít jen léčebny pro dlouhodobě nemocné a sami jako pacienti budeme muset jezdit jen do velkých měst. Havlíčkův Brod může přijít o jednoho z největších zaměstnavatelů a přibudou další nezaměstnaní. Ale můžeme se zkusit alespoň bránit. Plánujeme založení Sdružení za nemocnici Havlíčkův Brod. V případě vašeho zájmu pište na e-mail: sarka.drinkova@onhb.cz