V patové situaci je stále obec Leština 
u Světlé. Na pozemku, kde se měla stavět čistička odpadních vod, vázl dluh deseti milionů korun, ač tam být neměl. Pozemek si obec nyní může sice bezúplatně převést do svého vlastnictví, ale dluh zůstává.

Obec čeká složité jednání 
o oddlužení, nebo se pozemku vzdá. O případu psal Havlíčkobrodský deník před dvěma měsíci.
„Naše vyhlídky do budoucna nejsou růžové. Pozemek byl v majetku Pozemkového fondu ČR. Byl ale zastaven 
a zadlužen. Podle rozhodnutí okresního soudu zástavní právo neexistuje. Obec může požádat o bezúplatný převod, ale jak jsem byl upozorněn, dluh musí někdo zaplatit. Takže nás čeká úřední jednání o oddlužení, nebo si vybereme jiný pozemek," informoval o pokračování celého případu starosta Leštiny Jaromír Vadinský. Leština si vybrala ke stavbě čističky odpadních vod pozemek v katastru Vrbice, který měl být 
v majetku Pozemkového fondu ČR. Jenže  se ukázalo, že 
na pozemku vázne obří dluh. 
K odhalení došlo v momentě, kdy se obec rozhodla žádat 
o státní dotaci.

Případ pokračuje

Starosta se obrátil na advokátní kancelář Lubomíra Málka v Havlíčkově Brodě. „Starosta se na naši kancelář  obrátil 11. dubna, abychom mu pomohli získat do vlastnictví obce pozemek číslo 231/II v katastru Vrbice. Plnou moc jsme již převzali," potvrdila právnička Kateřina Kerberová. Ta dodala, že na pozemku, 
o nějž obec Leština usiluje, skutečně vázlo zástavní právo ve výši 10 milionů korun z titulu smlouvy o půjčce.

Jak upřesnila advokátka, celá kauza je poměrně složitá. Už 20. prosince roku 2005 vznikla zástavní smlouva, uzavřená mezi společností Středočeská obchodní společnost groupe a firmou Diana Trade company s.r.o. Zde je Středočeská obchodní společnost  v pozici zástavního věřitele, Company Trade je dlužníkem. Zástavcem je pak inženýr Jiří Kopic, jehož osoba je pro advokátní kancelář tak trochu záhadou. „Inženýr Kopic poskytl nejen tuto nemovitou zástavu, ale zastavil i celou řadu dalších pozemků, otázka je, proč tyto pozemky zastavil a jaká k tomu měl dispoziční práva," konstatovala advokátka.

Nešťastný „propletenec" vznikl podle starosty Vadinského při privatizaci a následné exekuci firmy Sázavolen, kterou vedl právě Jiří Kopic. Pozemkový fond ČR řešil případ žalobou.

„Okresní soud rozhodl ve prospěch PF ČR a rozhodl, že zástavní právo k tomuto pozemku neexistuje. Rozsudek nabyl právní moci dne 29. 5. 2012. Výmaz zápisu zástavy v katastru nemovitostí byl již proveden a v současné době je tedy možné provést oddělení potřebné části pozemku pro případný převod na obec Leština u Světlé. Exekuce souvisela se zástavou, proto s prohlášením zástavy za neplatnou není platná ani exekuce," informovala mluvčí Pozemkového fondu ČR Monika Machtová.

Obec musí podle mluvčí Pozemkového fondu ČR v případě zájmu o převod části tohoto pozemku nejprve podat žádost o převod včetně doložení všech dokladů potřebných k tomuto převodu. Jenže podle starosty Vadinského obci hrozí, že si obec s pozemkem převede na bedra i dluh.

Obci vznikla milionová škoda

Podle informací advokátní kanceláře Lubomíra Málka skutečně dluh někdo zaplatit musí.
Jednání v takových případech je hodně složité. Je třeba kontaktovat pověřené osoby. To jest zástavce, věřitele, dlužníky a dohodnout se na převodu dluhu ze sporného pozemku na pozemek jiný. Nebo se může obec vyhlédnutého pozemku vzdát a vybrat si pozemek jinde.
„Uvidíme, jak se celý případ bude vyvíjet dál a podle toho se rozhodneme. Starý pozemek jsme mohli mít zadarmo. Nový pozemek musíme koupit buď od soukromníků nebo od Českých drah, a to nejméně za půl milionu korun. Musíme tím pádem změnit i celý projekt stavby čističky, to budou další peníze. Budeme jen platit a platit," povzdechl si starosta. Majitele Sázavolenu Kopice Deník zkoušel kontaktovat, žádná z jeho firem neexistuje. Například v obci Zbýšov, kde také podnikal, na něj nevzpomínají v dobrém.

Podle starosty Vadinského obci vznikla obrovská finanční škoda. „O dotaci na stavbu čističky jsme mohli žádat do pátého května na Ministerstvu zemědělství. S ohledem na vzniklou situaci jsme o tuto šanci přišli. Pokusíme se požádat znovu na podzim, jakmile se situace vyřeší. Jestliže se žádostí neuspějeme, stavba se zdrží nejméně o rok," konstatoval starosta.