Například provozovatelé letních kin označují letošní sezonu za úspěšnou. Lidé totiž využívali vysokých teplot a hojně zasedali do lavic před bílým plátnem, aby si užili kouzelnou atmosféru promítání pod otevřeným nebem, která dokáže konkurovat moderním multiplexům.

Na Havlíčkobrodsku pohříchu mnoho letních kin v současné době již nefunguje. Stálicí je letní biograf v Krucemburku, kde během roku funguje také klasické kino. A právě léto alespoň částečně pomáhá dorovnávat ztráty z běžné sezony. Jak říká promítač Ladislav Polanský, který zdejšímu kinu se svoji rodinou věnoval bez nadsázky kus života, jsou letošní prázdniny vydařené.

České snímky hitem

„Venku promítáme od druhé poloviny června do konce srpna. Určitě je znát, že léto bylo letos opravdu horké a letní kino prostě má svoje neopakovatelné kouzlo. Lidí letos chodilo víc než v jiných letech. Měli jsme tu i návštěvy přesahující sto padesát lidí," říká Ladislav Polanský. V krucemburském kině, kde jsou lavice postaveny pod košatými stromy, byly letos největšími hity české snímky – Život je život a pohádka Sedmero krkavců.

Letos poprvé se rozběhlo letní kino také ve Světlé nad Sázavou, kde jej provozuje kulturní zařízení města. Také zde se promítá od konce června do konce srpna a na parkovišti za zdejším kinosálem provozovatel připravil pro diváky celkem šest snímků. Největší návštěva dorazila prý ke konci školního roku na pohádku Tři bratři, ale i ostatní představení bývají slušně zaplněna.

Dlouhé roky také cestoval po celém kraji se svým letním kinem Jiří Čáslavský z Havlíčkova Brodu. Ten, kromě jiných destinací, více než čtyři roky pravidelně na několik dní ke konci prázdnin zajížděl promítat i do Havlíčkovy Borové. Jiří Čáslavský sice se svým letním kinem nedávno skončil, ale v Borové se letního promítání vzdát nechtěli. Proto sem již zítra dorazí Kinematograf bratří Čadíků se čtyřmi českými snímky, které budou na zdejším hřišti promítnuty během čtyř večerů.

Kino přispívá ke kulturnímu životu

„Letní kino se u nás již stalo velkou tradicí a přispívá k aktivnímu kulturnímu životu v obci, přestože nejde o žádnou výdělečnou akci. Ostatně výtěžek z letošního promítání bude kompletně věnován na charitativní účely," uvedl starosta Havlíčkovy Borové, Aleš Uttendorfský.