Výuka češtiny tam byla zahájena v rámci katedry slovakistiky před dvěma lety.

V polovině ledna převzali bohemisté v Užhorodě první zásilku z Vysočiny, kterou tvořilo sedm banánových krabic s odbornou jazykovou a literárněvědnou literaturou.

„Tentokrát jsme se spojili s Markétou Hejkalovou, ředitelkou Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě, a oslovili české vydavatele a knihkupce, zda by nevěnovali studentům českou beletrii," popisuje druhou sbírku Milan Pilař z obecně prospěšné společnosti Centrum Vysočina. Podle jeho slov již reagovalo na výzvu sedm zástupců nakladatelství.

Na knižní veletrh

„V tuto chvíli nám přislíbili knihy Zdenko Pavelka z nakladatelství Novela bohemika, Ivana Motrincová z redakce Host, Jan Pražan z nakladatelství Druhé město, Lukáš Růžička z nakladatelství Paseka, Daniel Podhradský z nakladatelství Dauphin, Martin Vopěnka z nakladatelství Práh a Jan Štolba ze společnosti Litmedia – Literární noviny. Věřím, že se do uzávěrky v sobotu 10. října přidají ještě další," dodal Milan Pilař.

Centrum Vysočina vyzývá také zájemce z řad veřejnosti, pokud by chtěli věnovat české knihy v dobrém stavu, mohou je donést v průběhu Podzimního knižního veletrhu ve dnech 9. a 10. října do stánku společnosti Centrum Vysočina, na balkoně v prvním patře.
Mladí ukrajinští bohemisté, kteří v současnosti studují v Užhorodě český jazyk a literaturu v prvních třech ročnících vysokoškolského studia, si knížky vyzvednou osobně v Havlíčkově Brodě, kam přijedou na pozvání společnosti Centrum Vysočina a Kraje Vysočina, partnerského regionu Zakarpatské Ukrajiny.

Mladí bohemisté zavítají vedle Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě také na střední školy, kde budou debatovat se studenty o životě na Ukrajině.