Upozornila na to mluvčí havlíčkobrodské radnice Alena Doležalová.

„Dlouhodobě je zaznamenáván výskyt zmije obecné především v údolí Rozkošského potoka, a to ve směru od Veselého Žďáru, přes Lázničkovu stráň až po okraj Havlíčkova Brodu," uvedla Doležalová a pokračovala: „Z tohoto důvodu doporučujeme lidem celkovou obezřetnost, například neponechávat při procházkách bez dozoru malé děti a psy vodit pouze na vodítku".

Většina lidí má při setkání se zmijí obecnou strach. Odborníci ale v této souvislosti upozorňují, že ve skutečnosti je zmije plachá a zaútočí pouze v případě ohrožení. Ve volné přírodě ji lze vidět pouze výjimečně, před člověkem se snaží vždy uprchnout.

„Zmije uštkne pouze v případě krajní nouze, například pokud na ni šlápnete. Z toho vychází i známá poučka, že v terénu příhodném pro zmije je dobré hodně dupat a dívat se pod nohy," pokračovala Doležalová.
Zmije jsou přirozenou součástí přírody a pro zdravého dospělého člověka není její uštknutí smrtelné. Ohroženými skupinami jsou především malé děti, alergici a osoby s problémy oběhové soustavy a se srdečními chorobami. „Pokud máte podezření na uštknutí zmijí, držte postiženého v klidu a snažte se co nejrychleji vyhledat lékařskou pomoc," zdůraznila Doležalová.

Jak Deník včera zjistil, nemocnice v Havlíčkově Brodě má sérum proti uštknutí zmijí  k dispozici. Potvrdila to  Lucie Mrkvičková ze sekretariátu ředitele nemocnice.

Zmije obecná je zákonem  zařazena do kategorie kriticky ohrožených druhů. Člověk bez potřebné výjimky není oprávněn s tímto druhem jakkoli manipulovat. Jeho hubení je přestupkem proti zákonu a může být i sankcionováno.