Do té hrad sice vstupuje s omezením, ale zato s lákavými plány. Kvůli opravám Thurnovského paláce zůstanou některé prostory nepřístupné. To ale neznamená, že by Lipnice neměla zvídavým návštěvníkům co nabídnout. Čekají je napínavé noční prohlídky nebo výstava, která prozradí, jaké budovatelské plány se na Lipnici kuly.

Otevřela se zatím nepřístupná místa

Jarně laděná sobota na Lipnici otevřela své brány prvním návštěvníkům. K těm patřily především děti z dětských domovů, na něž tady už čekal zábavný program. Ty nejodvážnější poměřily síly s ozbrojenými rytíři. Návštěvníci se také mohli podívat do prostor, které pro ně dosud byly uzavřené. „V prvním patře, kudy se normálně chodí na vyhlídku na ochoz, probíhají stavební práce, takže jsme zvolili jinou trasu přes první patro, které vlastně ještě nikdy nebylo přístupné," řekl kastelán hradu Marek Hanzlík.

Tady si návštěvníci mohou prohlédnout výstavu kopií obrazů s lipnickým hradem v mnoha ročních obdobích. „Nejzajímavější je představa o tom, jak hrad vypadal před požárem, od malíře Jaroslava Panušky, který na Lipnici částečně žil, přivedl sem Jaroslava Haška, a také tady léta maloval," podotknul Hanzlík.

Zajímavá je i expozice fotografií nazvaná Lipnice v dobách budovatelských, která ukazuje, jak se na Lipnici „budovalo" v 70. a 80.tých letech minulého století. Na snímcích je vidět třeba to, jak nad hradem krouží vrtulník. Tak se tehdy nandávala střecha. Překvapí také odvážnými plány na to, jak měl hrad vypadat. Počítalo se s ním totiž jako s rozsáhlým muzeem Jaroslava Haška a zároveň kulturním domem. „K realizaci těchto plánů ale nikdy nedošlo," doplnil kastelán.

Návštěvníci se letos mohou opět těšit na noční prohlídky, během nichž se  seznámí s historií hradu i jejími pověstmi od počátku jeho historie až po Jaroslava Haška a Klubem českých turistů, který hrad spravoval mezi válkami. Nakouknou při nich do sklepů, kaple a do dalších prostor.

V dubnu je Lipnice otevřená každý víkend. Od května potom denně kromě pondělí.