Kouzelné i tajemné prostory po čtyři prázdninové víkendy ožijí díky šermířské a divadelní společností Sígři, která provádí zájemce historií od založení hradu až po působení Jaroslava Haška.

První dvě prohlídky se konají již v pátek 10. a v sobotu 11. července od osmi a od půl jedenácté večer. Nutná je závazná rezervace, protože zájem je velký a počet lidí je omezen prostorem hradu.

Každoročně projde nočním hradem kolem šesti set odvážlivců. Scénář prohlídek je víceméně stejný jako v minulých letech, protože jak vysvětlil Zdeněk Zenáhlík ze společnosti Sígři: „Inovovat historii nelze. Nechystáme ani změny v rámci prostoru, protože míst, kam se vejdou herci i diváci, zas tolik není."

Hodina a půl zábavy

Za devadesát minut ovšem zvládnou Sígři ukázat lidem opravdu hodně a projít několika stoletími. Co však diváci nevidí, je to vzepětí všech herců v zákulisí, když se mění kostýmy, všechny rekvizity musí být na správném místě, a letos navíc má herecký tým o dva lidi méně.

„To je také důvod, proč jsme se nezabývali změnami. Jeden člověk přerušil činnost kvůli studiu v zahraničí, a jeden mladý adept naznal, že tohle pro něj není. Projekt tedy realizujeme v sedmi lidech s podporou hudební skupiny Ars Camerata, která vždy před a mezi prohlídkami divákům zpříjemňuje čekání," doplnil Zdeněk Zenáhlík. Zároveň zdůraznil, že menší tým ovšem neznamená nižší kvalitu nebo méně postav ve hře. Jen ti, co zůstali, se musí ještě více ohánět, ale divák to rozhodně nepozná.

A že zájem diváků je veliký Zenáhlík potvrzuje: „Někteří zájemci si rezervovali vstup již před třemi měsíci, ale ten pravý šrumec je až od včerejška, kdy jsem jen během dopoledne zaevidoval osmadvacet rezervací."

Začátek prohlídek ve 20 a 22.30 hodin.
Prohlídka trvá devadesát minut, koná se za každého počasí.
Prohlídka pro maximálně čtyřicet účastníků.
Závazná rezervace: www.sigri.cz, zdenek@sigri.cz, tel. 606 480 708.
Jednotné vstupné: 200 korun.
Další termíny prohlídek: 14., 15., 21., 22., 28., 29. srpna.

Kateřina Malá