Stane se tak díky novému vrtu, který nejpozději na jaře příštího roku začne dodávat vodu do místního vodojemu a posléze, po příslušné technologické úpravě, i do veřejné vodovodní sítě.

„Díky získané dotaci z Ministerstva životního prostředí vybavíme tento padesát metrů hluboký vrt s vydatností jednoho litru za sekundu příslušnou jímací technologií. Do května vypíšeme soutěž na dodavatele, poté zajistíme všechna potřebná povolení a do března roku 2018 by mělo být všechno stavebně hotovo," uvedla starostka Lučice Petra Vrzáková s tím, že obec tak bude mít k dispozici už dva zdroje pitné vody.

Technologická úprava nového vrtu si vyžádá investici ve výši osmi set tisíc korun. Obec z vlastního rozpočtu uvolní 160 tisíc korun, zbývajících 640 tisíc korun poskytne formou dotace Ministerstvo životního prostředí.

Rozhodnutí o poskytnutí finančních prostředků na tento investiční záměr předal starostce Vrzákové osobně ministr životního prostředí Richard Brabec. Ten v pondělí ze stejného důvodu zavítal i do dalších obcí havlíčkobrodského regionu. Kromě Lučice navštívil i Žižkovo Pole, Radostín, Vepříkov a Vilémovice.

„V programu našeho ministerstva, který má především malým obcím pomoci řešit mnohdy svízelnou situaci s dodávkami pitné vody, je připraveno 300 milionů korun. Obce do této chvíle vyčerpaly 90 milionů korun. Zbývající prostředky ale budou zcela jistě vyčerpány, obce totiž mohou žádat ještě do konce června letošního roku," řekl Brabec.

Železniční přejezd v Golčově Jeníkově přitahuje nehody. Ta zatím poslední naštěstí nebyla tragická, nikdo ani nebyl zraněn. Mladý řidič nákladního auta zde ve čtvrtek odpoledne „pouze“ přerazil závoru.
Na prokletém přejezdu řidič náklaďáku přerazil závoru

Vysočinu označil ministr Brabec, a to v porovnání s ostatními kraji republiky, za oblast stále poměrně vodnatou. „Přesto se i zde budou muset města, obce, průmyslové i zemědělské podniky, a s nimi samozřejmě také jednotlivci, naučit s vodou, a to nejen s tou pitnou, významně šetřit. Věřím, že i na Vysočině bude proto zájem o náš další program, který pomůže, tentokrát ne obcím, nýbrž přímo jednotlivcům, schraňovat a více využívat dešťovou vodu. Parametry tohoto programu představíme už koncem tohoto měsíce v Brně. V tuto chvíli je v něm vyčleněno sto milionů korun," řekl Brabec.