Rodiče malého diabetika Aleše Wasserbauera již mohou být klidní. Jejich chlapce ochraňuje na každém kroku spolehlivý strážce, fenka border kolie Dixie, která rozpozná, kdy diabetikovi hrozí kolaps. S chlapcem chodí i do školy.

„U Aleše byl zjištěný diabetes v pěti letech. Potřebuje péči, ale také chodit normálně do školy a ven jako ostatní děti. Asistenční pes je pro nás obrovská pomoc. Dixie je člen rodiny, s Alešem se rychle sžili. Už jednou dokázala poznat, že Alešovi není dobře, a upozornila ho, že si má vzít cukr. Jsme vděční všem, kteří nám pomohli asistenčního psa pro Aleše získat," svěřila se Alešova maminka Michala Wasserbauerová.

Pořízení asistenčního psa je drahá záležitost. Rodičům ale pomohlo vedení základní školy ve Ždírci, které zorganizovalo kulturní akci nazvanou zábava pro psa, která vynesla 35 tisíc korun, dále pomohli sponzoři, například Ždírec.

Podle ředitele Oty Bence přítomnost asistenčního psa ve škole výuku nijak nenarušuje. Personál školy a žáci byli proškoleni specialistkou na výcvik asistenčních psů aby věděli, jak se mají k Dixince chovat.

Podle trenérky organizace Helppes Veroniky Paldusové trvá výcvik speciálního psa půl až tři čtvrtě roku. Asistenčním psem pro diabetiky se může stát každý pes, který dovede zvlášť dobře používat svůj čich. Výcvik jednoho asistečního psa stojí až 230 tisíc korun. Za rok vyškolí Helppes asistenčních psů asi tak patnáct.