Konkrétní nabídka stále nepřišla, a tak musí jít radnice s cenou dolů. „Bylo třeba ji snížit o deset procent. Potencionálních zájemců se sice objevilo asi osm, ale přímý zájem nakonec nikdo z nich neprojevil," konstatoval místostarosta města Čeněk Jůzl (KDU-ČSL).
Zatímco doposud byla budova, která stojí hned vedle frekventované silnice v Masarykově ulici nabízena 
za sumu 7,6 milionů korun, nyní by případný kupec zaplatil o zhruba tři čtvrtě milionu korun méně.

„Co bude dál, se teprve uvidí. Třeba to už pro někoho bude zajímavé a pokud ne, pravděpodobně budeme muset jít 
s cenou níž. Ostatně situace pro prodej objektu není v současné době příliš příznivá.

„Musí na to být jasný záměr a samozřejmě dostatek financí. Podle mě osobně by se dal dům využít třeba jako mateřská škola. Jsou tam vhodné prostory a velká zahrada. Ale na to město prostě nebude mít finance. Doba je prostě špatná. Přestože je to poměrně lukrativní lokalita, firmy šetří a jsou opatrné," zamyslel se opoziční zastupitel Milan Plodík (KSČM), který shodou okolností podniká na realitním trhu.

Těžké uplatnění

„Je to smutné, ale v současné době pro tento dům město prostě nemá uplatnění, dodal Plodík.

Naopak s objektem někdejší obchodní akademie, která už také delší dobu zeje prázdnotou, to vypadalo, že se jej opět podaří dostat do provozu. Společnost Futurum regnum, která tam chtěla vybudovat vzdělávací středisko, si objekt pronajala už před dvěma lety, ale na svůj záměr nesehnala dotaci.

Město proto tuto nájemní smlouvu ukončilo a zastupitelé nyní schválili záměr budovu prodat.

I pro tento areál by prý město zřejmě hledalo využití jen velmi obtížně. „Bylo to postavené jako škola, takže tam jsou velké místnosti, velká okna, není tam parkoviště," popsal situaci Čeněk Jůzl.

Bývalý nájemce má rozlehlý objekt, o kterém někteří zastupitelé uvažují i jako o vhodných prostorech pro krajskou knihovnu, vyklidit do konce měsíce. Městu prý bude muset navíc doplatit ještě část nájmu.

Navíc prý v některých částech budovy popraskalo topení, proto by měla společnost Futurum dát vše do původního stavu.
„Snad bude vše v pořádku, ale sám tomu moc nevěřím. To, jak rada dělá nájemní smlouvy, se mi totiž moc nelíbí," upozornil zastupitel Milan Plodík.

Společnost, která měla bývalou akademii v nájmu, by však podle posledních zpráv mohla mít zájem i do budoucna. Není tak tedy zcela vyloučeno, že by se objekt mohl časem dostat do jejího vlastnictví. „Pokud bude kupec schopen zaplatit cenu, nevylučujeme to," doplnil místostarosta Jůzl.