„Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod se zapojilo do průzkumu spokojenosti pacientek s poskytovanou péčí a dopadlo na výbornou. Oddělení patří dlouhodobě k nejvyhledávanějším na Vysočině a má nejvyšší počty porodů – kolem 1400 za rok," informovala mluvčí nemocnice Petra Černo.

Nejlépe pacientky hodnotily čistotu a vzhled prostor, dostupnosti relaxačních pomůcek, respektování jejich soukromí. Ženy též pozitivně hodnotily ochotu a vstřícnost asistentek i lékařů. S pohodlím a službami na odděleních bylo spokojeno devadesát tři procent rodiček. „V porodnictví považuji za nejdůležitější důvěru, spolupráci a osobní kontakt. Rodička musí vidět, že porodní asistentka či porodník o ni mají zájem, že se jí věnují, vždy ji informují a umožňují jí spolurozhodovat v průběhu porodu. Stejně tak je důležitá důvěra rodičky v personál, který jí musí například objasnit krizový okamžik, který eventuálně nastal, a je třeba ho urychleně řešit," popsal primář gynekologicko-porodnického oddělení Pavel Antonín.

„Daniel je moje druhé dítě, havlíčkobrodskou porodnici jsem si vybrala proto, že nabízí maminkám skvělé zázemí," prozradila například Jana Hortenská z Golčova Jeníkova. Paní Jana je dětská zdravotní sestra, byla dokonce v brodské nemocnici před mateřskou dovolenou zaměstnaná. „Mezi nejlépe hodnocená kritéria jak na oddělení šestinedělí, tak na porodnici, patřil přístup zdravotníků k pacientkám, dále informování pacientek o porodu i péči o novorozence," upřesnila mluvčí Černo.

Pacientky byly spokojeny i s tím, jak je zdravotníci včas a srozumitelně informovali o chystaných zákrocích a vyšetřeních. „Vysoce hodnocená byla také čistota a hezké prostředí porodních sálů i nadstandardních pokojů. Ženy měly v drtivé většině případů možnost mít dítě po porodu u sebe, případně měly informace o tom, kde jejich dítě je. Na oddělení šestinedělí si ženy nejčastěji stěžovaly na stravu," upřesnila Černo. Touto problematikou se nemocnice dlouhodobě zabývá a měla nastavit přísná kritéria ve spolupráci s nutričními terapeutkami.

„Pravdou je, že zavděčit se každé pacientce ohledně stravy se nedá. Řada rodiček si v období těhotenství jídelníček upravuje, vybírá jen určité potraviny podle chuti. Je to pro nás důležitá zpětná vazba a pracujeme s ní," sdělila primářka dětského oddělení Magdalena Chvílová Weberová. „Rodičky v naší porodnici mají možnost využít nadstandardní pokoje, celou škálu relaxačních porodních pomůcek. Mohou mít samozřejmě po celou dobu porodu u sebe i blízkou osobu. Během porodu jsou v porodních místnostech k dispozici relaxační pomůcky jako hydromasážní vana či porodní židlička," doplnila mluvčí.

Ženy mohou, pokud si to přejí, absolvovat porod do vody, na ribstolech či do porodního vaku. Ženy mají k dispozici masážní válečky, aromaterapii, hudba a podobně.

„Vedle přirozených metod zmírnění bolesti nabízíme aplikaci epidurální analgezie, medikamentózní tlumení porodních bolestí, na přání rodičky, nebo aplikaci inhalačního analgetika Entonox," upřesnila mluvčí. Podle vrchní sestry gynekologicko-porodnického oddělení Martiny Horáčkové se mezi budoucími maminkami zvyšuje zájem o přirozené porody či porod podle porodního plánu. Maminky mají různá přání, ale vesměs jsou rozumná a lze jim vyhovět.

Průzkum probíhal v porodnicích nemocnic na Vysočině zřizovaných krajem od října 2013 do září 2014. V tomto období rodilo 4709 žen, dotazník vyplnilo 1366 z nich. Tým řešitelů využil k šetření Dotazník psychosociálního klimatu porodnice, který byl vyvinut na Katedře psychologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v rámci výzkumného projektu Psychosociální klima porodnice očima rodičky – teorie a diagnostika. Dotazník obsahoval 71 položek rozdělených do dvou samostatných částí – ženy hodnotily zvlášť spokojenost s porodnickým oddělením a zvlášť s poporodní péčí. Zpětnou vazbou od pacientek bylo i to, že se jim dotazník zdál příliš obsáhlý.