„Stavební práce začaly letos na jaře, skončit by měly na podzim, kdy proběhne také kolaudace," informoval Milan Semerád z odboru rozvoje města Havlíčkův Brod. Prostory velkého sálu, společně s tím i sociální zařízení a další přilehlé místnosti,  pocházejí ze  70. let minulého století. Tomu odpovídá dle zkušeností stavbařů i jejich konstrukce, staré podlahy a, rákosové stropy.

Podle Semeráda už prostory radnice současným nárokům nevyhovují. Velká rekonstrukce provází nejen sál, ale také předsálí. Podle havlíčkobrodského městského úřadu bude  stát asi 20 milionů. V nových prostorách by se mohly pořádat společenská setkání i výstavy. Prostory získají nové vytápění, vzduchotechniku, podlahy, ale také osvětlení, ozvučení a v neposlední řadě i mobiliář.  V plánu je i úprava vlastního předsálí. To bude mít  moderní sociální zázemí, šatny a bufet. Stavební práce provádí  pelhřimovská firma AGOS. Mezi účastníky kontrolního dne nechyběli ani zástupci Krajské knihovny Vysočiny, které se rekonstrukce přímo dotýká. Pod prostorami, kde v současné době pracují stavební dělníci, měly knihovnice svoje kanceláře, které po dobu rekonstrukce musely opustit.

Knihovnice se už těší „domů"

„Tyto kanceláře jsme po dobu stavebních prací opustily. Část zaměstnanců knihovny pracuje v budově bývalého okresního úřadu. Další se přestěhovaly do prostor , kde za jiných okolností probíhá vyučování  posluchačů Univerzity volného času," upřesnila zástupkyně ředitelky Krajské knihovny Vysočiny Jitka Hladíková. Knihovnice se už těší, až se budou moci do svých kanceláří  vrátit, ale to podle Hladíkové nebude jen tak.  Intenzivní  stavební práce na velkém sálu i tyto kanceláře poznamenaly, bude je třeba důkladně uklidit a opravit. Budova Staré radnice je velmi cenným historickým objektem figurujícím v ústředním seznamu nemovitých kulturních památek a má vysokou historickou hodnotu.