„Zhruba jednou za dvacet let je totiž třeba srovnat dráhu, a s tím bychom chtěli opravit i infrastrukturu okolo," vysvětlil předseda brodského aeroklubu Milan Janeček.

Hlavní iniciativa podle něj v podstatě vzešla z krajského úřadu, který zaplatí opravy na pěti letištích na Vysočině. Do Brodu tak z Jihlavy přiteče půl milionu, čtvrtinu si hradí aeroklub sám a čtvrtmilionový příspěvek na tuto opravu během svého nedávném zasedání doporučila brodskému zastupitelstvu ke schválení i rada města. Zda tedy k renovaci skutečně dojde, ještě zřejmě není stoprocentně jisté. Hlavní slovo totiž při schvalování financí bude mít právě pětadvacetičlenné zastupitelstvo.

Místostarosta: Zásah je nutný

„Iniciativa vzešla z kraje a  oprava už je opravdu potřeba. Kdyby nebyla nutná, nepřistupovali bychom k ní," řekl místostarosta Havlíčkova Brodu Ivan Kuželka, který je zároveň členem aeroklubu. Ten zároveň odmítá i spekulace o střetu zájmů.

„Nejde o žádný můj výplod. Že bych snad sám peníze daňových poplatníků investoval do letiště. Přestože to někteří lidé chápou asi jinak, tak letiště prostě slouží běžné dopravě. Navíc je tu i návaznost na Integrovaný záchranný systém," upozornil Kuželka.

Jeho slova potvrdil i Milan Janeček.  „Letiště je skutečně součástí tohoto systému. Například kvůli tomu aby zde mohla přistávat hasicí letadla a podobně. Už tu dokonce proběhla i některá hasičská cvičení," vysvětlil předseda organizace.

Havlíčkobrodské letiště již zhruba dva roky slouží i mezinárodním letům. „Hlavní mezistátní provoz se odehrává v létě. Přistávají zde spíše letadla ze států chengenského prostoru, ze zemí mimo jsme tu měli prozatím asi tři lety," doplnil Milan Janeček. Podle něj zde na jaře denně přistane a vzlétne okolo sedmdesáti strojů.