Akci organizovala KDÚ-ČSL. Místo povinných kvót pro zastoupení žen v politice chce KDU-ČSL získat nové političky tím, že ženám nabídne pomoc při kandidatuře a možnost seznámit se s profesí, kterou politika je.

Recept, jak vyhrát

Připravila proto ve spolupráci s nezávislou místopředsedkyní Senátu Miluší Horskou třídenní Volební akademii žen, kde budou především komunální političky a manažerky kampaní trénovat komunikaci, vedení volebních týmů nebo plánování kampaní. O víkendu prošla Akademií první necelá třicítka žen, které mají v budoucnu opravdový zájem se angažovat v politice, ať už okresní, krajské, či celostátní. Účastnice prošly předchozím výběrovým řízením. „Ženy, budoucí političky, se v tomto kurzu naučí, že nejsou v konkurenci s muži outsider, že mohou kandidovat a vyhrát," zdůraznila senátorka. Podle jejího názoru se ženy do politiky příliš nederou, protože se jí bojí.

„Mají představu, že politika jim vezme soukromí a rodinu, že je to špinavá hra. Žena bojuje víc za rodinný krb. Bbohužel naše společnost není nastavena na pozitivní lidské hodnoty," konstatovala senátorka s tím, že politika skutečně není procházka růžovou zahradou, ale i žena v ní může uspět a co víc, právě ženy mohou učinit politiku lepší a snesitelnější. „Já pracovala léta jako ředitelka školy pro handicapované, věnuji se problematice lidí se zdravotním postižením a jejich uplatnění na trhu práce. Do politiky jsem vstoupila poté, co jsem dostala nabídku. Paradoxně od muže," popsala senátorka svoje začátky. Podle jejího názoru by žena měla vědět, proč chce do politiky jít a co chce změnit a dokázat.

Ženy podle ní přistupují k rozhodování o svém angažmá odpovědněji než muži a často se rozhodnou nekandidovat kvůli časovým nárokům politiky. Právě mentoring by jim měl ukázat, že skloubit rodinu a politiku lze. Půda Akademie bude otevřená především členkám z KDU-ČSL a partnerských organizací, přihlásit se mohou ale i nestraničky.

Miluše Horská je nestranická senátorka pro Pardubicko a Chlumecko, ale narodila se na Vysočině, konkrétně v Humpolci.
„Zabývat se zastoupením žen ve veřejném životě nemusí znamenat jen takzvanou genderovou aktivitu, pro kterou v KDU-ČSL přirozeně není prostor. Je to dlouhodobá výzva," zdůraznila senátorka.