Pro tuto akci se totiž nepodařilo najít žádné významné sponzory, přestože se našli lidé, kteří chtěli občanskému sdružení pomoci.

„Četli jsme článek na webu Havlíčkobrodského deníku a celý projekt nás velmi zaujal. Rádi bychom Oáze nabídli pomoc a naše české mobilní dřevostavby, které jsou dle nás mnohem lepší než použité zahraniční mobilní domy. Navíc bychom jim rádi poskytli samozřejmě i slevy a podobně, jelikož jsme tímto nápadem doslova nadšeni," uvedl Milan Polák z firmy EasyHomes.

Mobilní městečko mělo stát u Leštinky nedaleko Stvořidel. S tímto v Česku naprosto ojedinělým projektem přišlo na Vysočinu sdružení Oáza naděje. Oáza se tímto projektem snažila zabránit tomu, aby se rodiny, které se dostanou do nesnází, nemusely rozdělit, čímž ztrácejí motivaci své problémy společně a efektivně řešit.

Tři roky práce

Oáza naděje na projektu mobilního městečka pracovala tři roky. Pomáhat chtěla zejména rodinám s dětmi.

„Stát sice hlásá, že chce úplné rodiny a hodně dětí. Podmínky pro to ale nevytváří. Dnešní rodina se do problémů může dostat velice lehce. Když třeba v rodině pracuje jenom jeden a přijde o práci, je těžké utáhnout nájem. A kde má vzít začínající rodina třeba na padesátitisícovou kauci, kterou musí zaplatit předem, a ještě uživit sebe i děti," ptá se člen rady Oázy Zbyněk Kouble. „Pokud to nezvládnou, čeká je stěhování do azylového domu. Tam ale nebudou spolu. Ocitnou se rozděleni, a tím pádem třeba ztratí chuť snažit se," pokračoval Kouble.

Sociální městečko měla podle projektu tvořit jedna hlavní zděná budova, kde by mělo zázemí občanské sdružení spolu s domem pro seniory, a několik mobilních domků, které by byly určeny právě potřebným rodinám. „Jedná se o mobilheimy. Ty jsme vybrali, aby se snížily náklady na výstavbu a ubytování bylo zároveň ekologicky nezátěžové. Na pozemek v Leštince, který už máme vytipovaný, by se jich mělo vejít minimálně deset. Rodiny by tady našly všechno, co potřebují. Pračku, sporák a další spotřebiče," uvedl Kouble.
Náklady na jeden mobilheim se pohybují okolo čtyř set tisíc korun.

Peníze na ně, stejně jako na budovu v Leštince, chtělo sdružení získat pomocí veřejných sbírek a darů od sponzorů.
„Problém je v tom, že se nám nepodařilo sehnat investora, a proto bohužel žádné městečko dosud nestojí," informoval Kouble. Toho, jak zdůraznil, moc mrzí, že se projektu nedaří, ale občanské sdružení se nechce vzdát.

„Moc nás to mrzí, stále investora sháníme a projekt zdokonalujeme. Pokud se ozývají lidé, kteří by sdružení chtěli pomoct, budeme rádi," uzavřel Kouble.