Pacientovi zachránili jedinou funkční ledvinu.

„Na speciální operaci jsme si zapůjčili nástroj Thunderbeat. Jedná se o nástroj kombinující ultrazvukovou a bipolární energii. Tato kombinace v jednom přístroji dává systému Thunderbeat jedinečné vlastnosti," informuje mluvčí nemocnice Petra Černo.

Podle lékařů urologického oddělení nástroj vyniká vysokou rychlostí řezu, účinnou kontrolou krvácejících cév a možností velmi jemné preparace tkání.

Pro nemocné přináší použití nástroje především zkrácení operačního času a menší krevní ztráty. Obojí pro pacienta znamená výrazné snížení jeho zátěže, kterou operace vždy představuje. Pro operatéra pak znamená komfortní průběh operace, s minimální nutností výměn nástrojů během výkonu.

Milimetrová chirurgie

„Provedli jsme laicky řečeno vystříhání dvou nádorů z ledviny. Operace dopadla výborně, prakticky bez kapky krve. Ledvinu jsme zachránili a je funkční," zhodnotil výsledek speciální operace primář urologického oddělení, Jindřich Bárta. Podle jeho slov je výhodou přístroje fakt, že umožňuje na milimetr přesný řez bez krvácení při zachování ledviny postižené nádorem. Pacient je z Havlíčkobrodska, a nemusel tedy za operací cestovat do vzdálenější nemocnice.

„Pořízení tohoto přístroje je finančně náročné. Nemocnice Havlíčkův Brod si jej zapůjčila od firmy Olympus na tuto operaci a domluvila se na další spolupráci a možnosti opětovného využití k podobným specializovaným operačním zákrokům," doplnila mluvčí Černo.